Vesti

Optužen vođa klana Amerika: Druga optužnica za Miletu Miljanića 2

Pao u SAD zbog pronevere: Mileta Miljanić

Foto: Screenshot KRIK

13. 5. 2022. / 11.49

Optužen vođa klana Amerika: Druga optužnica za Miletu Miljanića

Vođa jednog od najopasnijih balkanskih narko klanova Mileta Miljanić optužen je u SAD za proneveru. Upkos dugogodišnjem međunarodnom švercu narkotika pao je zbog zloupotrebe državne pomoći u krizi izazvanoj pandemijom, ali i nelegalnog držanja pištolja

Piše: F.M.
Vođa klana Mileta Miljanić, koji godinam živi u Sjedinjenim Američkim Državama, je pred sudom u Njujorku optužen da je prevario državni fond za 150.000 dolara. Fond je dodeljivao pomoć malim preduzećima da se izbore sa krizom izazvanom kovidom, a Miljanić je prijavio svoju firmu “MDP Rebar Solutions” koja se navodno bavi građevinskim radovima, prenosi KRIK.

FBI je utvrdio da je firma dobijena sredstva koristila za uplate na privatne račune Miljanića i članova njegove porodice, kao i osobama koje su uključene u organizovani kriminal. Nikakvih građevinskih poslova nikada nije ni bilo, a prljav novac zarađen na nelegalne načine je dostizao milionske iznose. Deo novca iz državnog fonda je prebačen i članovima mafijaške porodice Gambino.

Miljaniću se nalazi u pritvoru od februara prošle godine, kada je uhapšen zbog posedovanja pištolja bez dozvole.

Klan Amerika postoji više od trideset godina i verovatno je najdugovečniji klan sa Balkana. Oni koji nisu toliko upućeni u organizovani kriminal na možda nisu nikada ni čuli za ovaj klan. Međutim, oni koji su u toku znaju da se verovatno ništa ne dešava mimo grupe Amerika.

Kako se pretpostavlja, poznati su po dubokim vezama ne samo sa srpskim bezbednosnim strukturama, već i sa delom američkih. Miljanić je 2003. godine optužen za organizovani šverc kokaina, ali do suđenja nikada nije došlo. Kada je 2016. godine tadašnji Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić posetio izgorelu srpsku crkvu na Menhetnu, Miljanić je uslikan u sviti koja je stajala iza njega. Dačić se tada pravdao da mu je rečeno da je on dobrotvor koji će donirati novac za obnovu crkve.

Grupu Amerika je još devedesetih osnovao Vojislav Raičević zvani Voja Amerikanac, poznat u beogradskom podrzemlju po brzini potezanja pištolja. Kada je on nestao, ostatak grupe se zakleo na osvetu i likvidirao sve koje su sse umnjičili za njegov nestanak. Mileta Miljanić je nakon toga preuzeo klan i podigao ga na međunarodni nivo.

Njegova desna ruka Zoran Jakšić osuđen je u Peruu početkom prošle godine na 25 godina zatvora zbog šverca droge.

F.M./KRIK

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu