Beograd

Opština Vračar, izvor dozvola za rušenje vrednih kuća 2

Ostaci Internacionalnih brigada 37

Foto: Društvo za očuvanje Neimara

26. 8. 2023. / 17.42

Opština Vračar, izvor dozvola za rušenje vrednih kuća

Srušena je još jedna vila na Neimaru, iako je vrednovana kao objekat od vrednosti, i iako je ovaj deo Beograda u procesu proglašenja za prostorno-kulturnu celinu. Dozvolu je, drugi put ove godine, izdala Opština Vračar

U ulici Internacionalnih brigada 37, na beogradskom Neimaru, srušena je vila iz 1928. godine.

Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda označio je vilu u Internacionalnih brigada 37 kao objekat od vrednosti. Takođe, ona se nalazi na teritoriji dela Grada koji je u fazi proglašenja za prostorno-kulturnu celinu.

Ne zna se ni investitor niti šta će se nalaziti umesto nje, zato što građevinska tabla ne postoji.

Zna se samo da je dozvolu za rušenje ove gradske vile izdala Opština Vračar.

Društvo za očuvanje Neimara podseća da "Plan generalne regulacije, u izmenama i dopunama iz marta 2022.godine, izričito kaže da objekti koji se nalaze u područjima koja su u postupku proglašenja za celine od posebnog kulturno-istorijskog značaja, uživaju isti stepen zaštite kao da je odluka o proglašenju zaštićene celine već doneta, i bilo kakve intervencije na njima mogu da se vrše samo uz saglasnost i saradnju sa Zavodom za zaštitu spomenika kulture grada Beograda.“

To znači da opština Vračar nije trebalo da izda dozvolu za rušenje Internacionalnih brigada 37.

Društvo za očuvanje Neimara očekuje da će im Opština odgovoriti na ova pitanja:

Na osnovu čega je Opština Vračar izdala dozvolu za rušenje objekta koji uživa urbanističku zaštitu garantovanu PGR-om, kao objekat od vrednosti u području koje je u postupku proglašenja za celinu od posebnog kulturno-istorijskog značaja? Zašto Opština Vračar nije ispoštovala važeći planski akt višeg reda?

"Nedopustivo je da Opština Vračar ne poštuje važeći planski dokument višeg reda. Takođe je nedopustivo da radi protivno interesima svojih građana, a u korist šačice investitora koji su se namerili da ruše vredne objekte na Neimaru. Umesto da Neimar čuvaju kao jedinstvenu urbanističku i kulturno istorijsku celinu, nadležni u Opštini Vračar dozvoljavaju da se urbano tkivo Neimara rastače rušenjem skladnih predratnih vila sa baštama, na čijem mestu niču nedopustivo velike, moderne zgrade, potpuno u neskladu sa duhom ovog dela Vračara“, piše u njihovom saopštenju.

Marta ove godine zahvaljujući dozvoli Opštine Vračar, sušena je još jedna vila koju je Zavod za zaštitu spomenika kulture vrednovao kao objekat od vrednosti, a nalazila se u Janka Veselinovića 10.

Deluje kao da ovoj opštini nije stalo do svojih vrednosti.

Naime, Neimar, deo gradskog jezgra karakterističan po arhitekturi s početka prošlog veka, postepeno i sigurno nestaje. Tako je u Internacionalnih brigada 47 srušena vila iz 1930. godine koja je pripadala porodici Ivana Antića, uglednog arhitekte, kuće u Hadži Melentijevoj 72 i 47 su u opasnosti ali Društvo uz pomoć građana uspeva da ih sačuva, zgradi u Janka Veselinovića 15 je srušen krov …

Postupak za zaštitu Neimara kao kulturno-istorijske celine traje godinama, predugo da bi se staro beogradsko nasleđe sačuvalo od investitora. U Društvu za očuvanje  Neimara kažu da u momentu kad se taj deo grada proglasi zaštićenom celinom, više ništa neće imati da se štiti.

Pri tom, sve što je srušeno,  srušeno je s dozvolom za rušenje, znači po zakonu.

Postoje i provereni i dobro poznati načini kako da se "pomogne“ zakonu: da se, na primer, slučajno uruši krov vredne kuće koja je pod privremenom zaštitom, pa da Zavod za zaštitu spomenika kulture Grada zbog obilja posla ne stigne da je trajno zaštiti pre nego što postane nebezbedna, tako da opštini ne preostaje ništa drugo nego da odobri njeno rušenje onom ko hoće da je kupi, sruši, i umesto nje podigne još jednu bezličnu višespratnicu u staklu i metalu.

Možda je vreme da Neimar, s obzirom da više nije Neimar, promeni ime.

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu