Postizborna previranja

Opoziciona lutanja: Ko će sa kime i pod kojim uslovima 2

Očekivano razjedinjavanje Ujedinjenih: Pavle Grbović

Foto: FoNet

25. 4. 2022. / 15.56

Opoziciona lutanja: Ko će sa kime i pod kojim uslovima

Politikolog Boban Stojanović smatra da Dragan Đilas posle sastanka sa Aleksandrom Vučićem politički manje-više ne postoji, dok njegov kolega Vuk Velebit ukazuje da je na kraju bio prevaren svako ko se dogovarao ili bilo šta pregovarao sa Vučićem. Lider PSG-a Pavle Grbović brani Đilasa i kaže da će se formirati proevropska koalicija

Piše: M.N.
Politikolog Boban Stojanović je u serijalu "Kvaka 23“ Novinske agencije FoNet ocenio da bi eventualno ponavljanje izbora u Beogradu značilo da je izborni proces u potpunosti obesmišljen.

Po njemu, među strankama nekadašnje koalicije Ujedinjeni za pobedu Srbije, postojaće dve struje – jedna oko Vuka Jeremića, a druga oko Đilasa i Pokreta slobodnih građana i da je Susret Đilasa sa Vučićem "uništio ono malo energije koja je postojala u toj grupi.“

Politikolog Vuk Velebit kaže da se pokazalo da su predizborne koalicije veštačke i neodržive i da bi na sledeće izbore "možda bilo dobro da svaka stranka izađe pojedinačno i da konačno, prvi put od 2012. godine, znamo koja je zaista njihova pojedinačna snaga i domet“.

Vučiću potrebna podrška za uvođenje sankcija Rusiji

On pretpostavlja da je glavna tema razgovora Đilasa i Vučića bio Beograd, ali i pitanje da li će neko iz opozicije dobiti "nagradu" za podršku uvođenju sankcija Rusiji. Po njemu to je pre svega nacionalno pitanje o kojem je možda neophodna šira podrška van SNS-a.

"Javnost će veoma dobro morati da se pripremi za takvu odluku i naravno da će to imati političke posledice“, naglasio je Velebit i predvideo da će za Vučića, u slučaju uvođenja sankcija Rusiji, lokalni izbori 2024. biti najizazovniji do sada.

Stojanović dodaje da bi eventualno uvođenje sankcija Rusiji moglo da utiče i na rezultate beogradskih izbora, a da je pitanje samo da li bi najviše profitirale konzervativne patriotske organizacije ili bi glasovi otišli SPS-u.

On još podseća da je Vučićeva lista na beogradskim izborima dobila nešto više od 30 odsto glasova, čime je on nezadovoljan i zbog čega i želi nove izbore na kojima, uveren je, može da ostvari daleko bolji rezultat i da ne zavisi ni od koga.

A što se opozicije tiče: morali su da znaju da će samo svi zajedno moći da smene vast u Beogradu, kađe Stojanović, i da se unapred o tome dogovore.

I dalje: "Opoziciji su potrebne jake i velike političke grupacije, a ne 10 malih partija koje su iseckane i od kojih pojedinačno ni jedna verovatno ne može da dobije više od tri odsto glasova“.

Ujedninjeni za Srbiju više ne postoji

Koalicija Ujedinjeni za pobedu Srbije postoji možda još samo formalno, ali suštinski ona više ne postoji, izjavio je u intervjuu FoNetu predsednik Pokreta slobodnih građana (PSG) Pavle Grbović, koji je i očekivao "da ta koalicija, nažalost, neće opstati na duže staze“.

"Jednostavno, neke članice su odlučile da postojanje te koalicije oroče do 3. aprila uveče“, objasnio je Grbović u serijalu Kvaka 23 i podsetio da su odmah posle izbora, pre svega iz Narodne stranke, krenuli signali da oni više ne žele da budu deo tog društva. Kao glavnog krivca su označili Dragana Đilasa zbog njegovog susreta sa Vučićem.

Nema ničeg pogrešnog u susretu Đilasa sa Vučićem

I dalje: u našoj javnosti postoji problem da bilo ko razgovara sa Vučićem, što generalno ni u jednom društvu nije dobro, a da je uglavnom vlast odgovornoa što dijaloga sa opozicijom do sada nije bilo.

Grbović je stao na stranu Đilasa koji je sa Vučićem razgovarao u ime svog članstva i svoje organizacije, te da taj potez nije naročito problematičan i da ništa naročito loše iz svega toga ne može da proizađe.

On ne veruje da je iza zatvorenih vrata bilo nekih konspirativnih razgovora i zavera, jer ni Đilas, ni Vučić, "nemaju računicu“ za to.

Kobne vrednosne razlike i još ponešto

Uzrok raspada opozicionih koalicija Grbović pomalo vidi u različitm ideologijama, drugačijim prioritetima i/ili sujetama lidera i da "vrednosne razlike pre ili kasnije dođu na naplatu“.

On ne očekuje da će se na izborima u Beogradu, čije je ponavljanje najavio Vučić, nastupiti u istom formatu. Na "proevropskoj“ strani na kojoj će biti PSG, Grbović vidi i Stranku slobode i pravde, "makar deo“ grupacije Moramo, sasvim sugorno Ne davimo Beograd i Nebojšu Zelenovića i možda Demokratsku stranku.

M.N./FoNet

 

Čitajte dnevne vesti, analize komentare i inervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu