Vesti

Opozicija i sankcije Rusiji: Za, protiv i ne znam 2

Treba uvesti sankcije Rusiji: Dobrica Veselinović

Foto: Jadranka Ilić/Tanjug

27. 4. 2022. / 16.09

Opozicija i sankcije Rusiji: Za, protiv i ne znam

Jedni su za uvođenje sankcija Rusiji, drugi su protiv, a trećima treba još malo vremena da razmisle. Kao i po mnogo čemu drugom, opozicija nije samo podeljana po pitanju odnosa prema Moskvi nakon ruske agresije na Ukrajinu, već i do koje mere Srbija treba da se veže za Evropsku uniju

Rat u Ukrajini ušao je u treći mesec, a kraj i obim već sada istorijskih sankcija Zapada Rusiji se ne nazire. Kremlj je odgovorio ucenom da “neprijateljske” zemlje ruski gas moraju da plaćaju u rubljama, a ko odbije, neće ga dobijati, što se desilo Poljskoj u Bugarskoj uz koje je stala čitava Evropska unija.

U situaciji novog Hladnog rata Srbije neće moći da održi i privilegovini status u ekonomskim odnosima sa Rusijom i da istovremeno nastavi sa evrointegracijama. Obe strane vrše pritisak na Beograd da se opredeli.

Prvi među jednakima pokreta Ne davimo beograd i jedan od lidera koalicije “Moramo” Dobrica Veselinović istakao je u intervju za Novu jasno svoj stav po pitanju uvođenja sankcija Rusiji. Kako je rekao, u skladu sa njihovim strateškim utemeljenjem za pristupanje Evropskoj Uniji “Srbija treba da uskladi svoju spoljnu politiku sa politikom EU i Rusiji uvede sankcije”.

Dodao je da je pitanje sankcija Rusiji “teško i polarizujuće”, ali da mu se mora pristupiti “racionalno i bez emocija”.

Sa druge strane lider Demokratske stranke Srbije (DSS) i koalicije NADA Miloš Jovanović smatra da je neprihvatljivo da Srbija uvodi sankcije Rusiji. Kako je objasnio gostujući na televiziji Nova S, to kaže zato što je “Srbin koji se bori za svoju državu”, a “srpski nacionalni interes je da se ne uvode sankcije Rusiji”.

Predsednik DSS-a objašnjava da je “neprihvatljivo” uvoditi sankcije “savezniku u Savetu Bezbednosti”, zemlji koja Srbiji “pruža energetsku sigurnost” i sa kojom ima “vojno-tehničku saradnju”.

Iz (nekadašnje) koalicije Ujedinjeni za pobedu Srbije (UOS) ne može se jasno razaznati kakav je čiji zvaničan stav po pitanju uvođenja sankcija Rusiji. Sve što je rečeno su uglavnom opšta mesta, ni “amo ni tamo”.

Potpresednik Stranke Slobode i Pravde (SSP) Borko Stefanović na pitanje da li bi podržali uvođenje sankcija kaže za portal “Vremena” da je “neodgovorno sada pričati o tome, kada ne znamo šta će biti u narednim nedeljama”. On smatra da su sankcije “nešto što je vrlo loše ako pogađa celi narod”, jer smo, kako kaže, i mi sami bili pod sankcijama. Dodaje da “ne mogu podržati sankcije koje pogađaju građane Rusije”, ali i da se “teško mogu izbeći”, jer Srbija “treba da se kreće ka Zapadu i bude članica Evropske Unije”.

Na jednom delu ideološko-političkog desnog spektra već je stvoren blok “protiv uvođenja sankcija Rusiji” da bi se, kako objašnjavaju osnivači, “sačuvali vitalni državni i nacionalni interesi”. Čine ga Patriotski blok Boška Obradovića i Zavetnici pod vođstvom Milice Đurđević Stamenkovski. Saradnjom hoće da kažu “ne – nikada sankcije Rusiji, objasnila je prva žena Zavetnika.

Lider Dveri Boško Obradović još je u predizbornim obraćanjima isticao da on nikada ne bi uveo sankcije Rusiji, kao i da Srbija “nikada ne sme biti na strani NATO-a protiv Rusije”.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić za sada se drži stava da Srbija, kako ponosno kaže, kao jedina zemlja u Evropi neće uvoditi sankcije Rusiji.

Nova/Nova S

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu