Vesti

Olaf Šolc u Litvaniji: Još nemačkih vojnika, još nemačkog oružja 2

Zadovoljan dogovorom: Kancelar Olaf Šolc

Foto: AP Photo/Alex Brandon

8. 6. 2022. / 9.38

Olaf Šolc u Litvaniji: Još nemačkih vojnika, još nemačkog oružja

Kancelar Nemačke je tokom posete Litvaniji rekao da će Nemačka dati svoj pun doprinos borbi protiv ruske invazije u Ukrajini. Poslaće Berlin još vojnika u baltičke zemlje, snabdevaće Nemačka kao malo koja druga zemlja Ukrajinu oružjem, a Bundesver će dobiti dodatnih 100 milijardi evra iz budžeta

Zbog strogih zapadnih sankcija uvedenih zbog invazije na Ukrajinu Moskva neće moći da održi svoje vojne kapacitete, izjavio je kancelar Nemačke Olaf Šolc tokom posete Litvaniji, a javlja Rojters. Tom prilikom je optužio Moskvu i da je u prošlosti zloupotrebljavala uvoz civilne robe u vojne svrhe.

Šolc smatra sa će sankcije rusku ekonomiju unazaditi za nekoliko decenija, "što znači da ona neće moći da učestvuje u globalnom ekonomskom i tehnološkom napretku".

I dalje: Nemačka je spremna da pojača svoju vojnu misiju u Litvaniji kao odgovor na rusku invaziju na Ukrajinu.

Atmosfera u u ovoj baltičkoj zemlji je jasna – svugde su izložene plavo-žute ukrajinske zastave.

Vilnius je zamerao Nemačkoj što je uzdržana po pitanju snabdevanja Ukrajine oružjem i traži od nje da pošalje više vojnika u Litvaniju.

Kao odgovor na kritike zbog odosa prema ratu u Ukrajini Nemačka je je najavila promenu Ustava i dodatnih 100 milijardi evra iz budžeta za vojsku. Bundesver će tako postati najveća konvencionalna vojska u Evropi, nejasna je još uvek njegova uloga na istočnim granicama Evropske unije, kako će nemački vojnici biti raspoređeni u Litvaniji, Letoniji i Estoniji.

Šolz je hteo da razuveri domćine da Nemačka ne daje svoj doprinos borbi protiv Rusije pa je nabrojao koliko je sve Nemačka protivtenkovskog oružja, granata i modernih haubica poslala u Ukrajinu i rekao da će Nemačka, kao malo koja druga zemlja, intenzivno snabdevati Ukrajinu oružjem, te da joj je do sada pružila finansijku pomoć od jedne milijarde evra.

Nastupio je Šolz odlučno obraćajući se ljudima u baltičkim zemljama i uverio ih da će Nemačka braniti svaki santimetar teritorije NATO-a.

Trenutno je u Litvaniji stacionirano 1600 vojnika NATO-a, od toga oko 1000 nemačkih. Bilo je reči o formiranju "borbene brigade“ od 5600 vojnika kojom bi se komandovalo iz Nemačke.

Šolc u petak dolazi u posetu Beogradu.

J.H./FoNet/Tagesschau

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu