Politika

Okosnice političke kampanje: Inflacija i Kosovo 2

Foto: Fonet/Aleksandar Barda

17. 9. 2023. / 8.24

Okosnice političke kampanje: Inflacija i Kosovo

Fokus političke kampanje, koja je počela uveliko pre raspisivanja izbora, biće uspesi vladajuće stranke, “briga države o blagostanju građana” i možda kriza na Kosovu. Nasilje koje dominira društvom u Srbiji, ostaje u senci nejasnih zahteva opozicije

Izbori nisu ni raspisani, a politička kampanja uveliko je u toku. Kako kažu sagovornici za Dojče Vele, vlast će se hvaliti putevima i fabrikama, kao tema uvek vreba Kosovo, dok je tema nasilja pala u zapećak.

Parizer, jefitini potez predsednika Aleksandra  Vučića je simbol kampanje koja je počela, u nevreme i bez najave.

Novinara Nedim Sejdinović kaže da politički performans sa jeftinijim namirnicama znači da će "dominirati priča o brizi države za blagostanje građana“.

"Drugi aspekt te kampanje će biti ekonomski uspesi, dakle otvaranje puteva, tunela, i svega ostalog što se očekuje u narednom periodu investicionih ciklusa“, kaže Sejdinović za DW.

Pročitajte još Od EXPO-a do parizera: Neka igre počnu

Rast cena će svakako biti jedna od ključnih tema, i to je razlika u odnosu na proteklih nekoliko kampanja, jer smo tu imali relativno stabilnu situaciju, ocenjuje za DW Bojan Klačar, iz Centra za slobodne izbore i demokratiju (CeSiD).

Među važnim temam izdvojiće se i javnia ulaganja, investicije, infrastrukturni projekti, izložba EXPO, investicije u kulturu i kriza na Kosovu.

Nasilje ostaje van fokusa 

Tema nasilje koje dominira u srpskom društvu bila je u fokusu nakon tragičnih događaja u maju. 

Međutim, kako kažu sagovornici za DW, protesti protiv nasilja u Srbiji beleže daleko manji broj učesnika. Oni ocenjuju da jedan od razloga, pogrešna formulacija zahteva, koja nije razumljiva široj populaciji. 

Ceo tekst čitajte na Dojče Vele

Z.S/DW

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu