Rat u Ukrajini

Ofanziva ukrajinske vojske: Rusi se povlače, pada grad za gradom 2

Gledamo Rusima leđa: Volodimir Zelenski

Foto: Ukrainian Presidential Press Office via AP

11. 9. 2022. / 8.48

Ofanziva ukrajinske vojske: Rusi se povlače, pada grad za gradom

Ukrajinska vojska osvaja grad za gradom, ruske trupe se povlače. Borbe se navodno vode i oko aerodroma u Donjecku, koji Rusi kontrolišu od 2014. godine. Predsednik Volodomir Zelenski govori o povratku 2000 kvadratnih kilometara teritorije

Tako samouvereno, kao u subotu, zvaničnici u Kijevu odavno nisu zvučali. Otkako je Rusija 24. februara napala Ukrajinu ruske trupe su zadirale sve dublje u ukrajinsku teritoriju, potom su se pregrupisale na istoku i jugu zemlje i zauzimale selo za selom, grad za gradom.

Sada se ruske trupe kreću u suprotnom pravcu, ukrajinske trupe jedan za drugim osvajaju okupirane gradove Krupanjsk, Balakliju, Isjum… Ukrajina uzvraća udarac, izveštavaju zapadne agencije.

Šef ruske vojne uprave oblasti Harkov Vitalij Gančev pozvao je stanovništvo da napuste ovu regiju. Prethodno je rusko ministartsvo odbrane saopštilo da je u toku "pregrupisavanje“ ruskih trupa iz strateški važnih gradova Isjuma i Balaklije, to jeste defakto povlačenje, piše nemački "Špigel“.

"Poslednih dana nam je ruska armija pokazala svoju najbolju stranu – stražnju stranu“, izjavio je predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski u svom dnevno video-obraćanju u subotu. Rekao je da je ukrajinska armija povratila 2000 kvadratnih kilometara teritorije.

Zelenski je pozvao ruske vojnike da beže, jer u "Ukrajini nema mesta za okupatore.

Opremljene oružjem koje mesecima unazad stiže sa Zapada, ukrajinska vojska je pre nekoliko nedelja započela kontraofanzivu na jugoistoku zemlje. U utorak je pokrenula iznenađujuću ofanzivu i na severoistoku.

Vojni stručnjaci koji objašnjavaju tok ratnih dejstava u Ukrajini u zapadnim medijima tvrde da su ukrajinske trupe probile centralnu rusku liniju fronta. Prema izveštajima iz različitih izvora usubotu, ukrajinska armija osvaja jednu za drugom teritorje kod Lisičanska u Luhanskoj oblasti.

Prema nekim informacijama vode se borbe čak i kod aerodroma u Donjecku, koji ruske trupe drže pod kontrolom još od sukoba 2014. godine.

Kijev traži još oružja

Ukrajinsko vojno rukovodstvo ne želi da se zaustavi na ovim uspsesima. Tokom posete nemačke ministarke spoljnih poslova Analene Berbok Kijevu njen ukrajinski kolega Dmitro Kuleba tražio je isporuke nemačkih borbenih tenkova, piše "Špigel“. A dok Nemačka konačno ne prelomi, neka isporučuje artiljerijsku municiju.

"To značajno otvara nove mogućnosti za ofanzivu i pomaže ukrajinskim trupama da povrate okupirane teritorije“, rekao je Kuleba.

Istakao je da ova kontraofanziva pokazuje da Ukrajina može da dobije rat protiv Rusije, a "što više oružja dobijemo, to ćemo brže da pobedimo i okončamo ovaj rat“.

Kraj rata se, ipak, ne nazire. Uprkos trenutnoj situaciji na frontu, ne postoje nikakve naznake da je Moskva odustala od povezivanja teritorija pod svojom kontrolom od Harkova, preko Donjecka, Mariupolja i Hersona pa sve do Krima. Na tom putu se se nalazi i Odesa.

J.H./BBC/CNN/Spiegel

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu