Vesti

Odluka Vrhovnog suda SAD: Oružjem na oružje 2

Ustav štiti pravo pojedinca da nosi pištolj: Juta, SAD

Foto: AP

24. 6. 2022. / 11.52

Odluka Vrhovnog suda SAD: Oružjem na oružje

Presuda Vrhovnog suda koja predstavlja značajnu pobedu zagovornika prava na nošenje i posedovanje oružja sa jedne strane, i inicijativa Senata u vezi sa kontrolom naoružanja sa druge, ilustruju duboku podelu oko vatrenog oružja u američkom društvu koja raste posle svakog novog masakra, poput nedavnih u Teksasu i Njujorku

Vrhovni sud Sjedinjenih Američkih Država danas je prvi put proglasio da Ustav štiti pravo pojedinca na nošenje pištolja u javnosti radi samoodbrane. Presuda je doneta sa šest glasova za i tri protiv, sa konzervativnim sudijama koji su većinski glasale za, i poništila je ograničenje doneseno 1913. godine u državi Njujork na nošenje skrivenog pištolja izvan kuće.

Sud je utvrdio da je taj zakon prekršio pravo osobe na "držanje i nošenje oružja“ prema Drugom amandmanu američkog Ustava. Ova odluka Vrhovnog suda mogla bi da utiče na promenu sličnih ograničenja u drugim američkim državama, i ugrozi druge oblike državnih i lokalnih restrikcija u pogledu vatrenog oružja.

"Presuda je u suprotnosti i sa zdravim razumom i sa Ustavom i trebalo bi da nas sve duboko uznemiri. U svetlu užasnih napada u Bafalu i Juvaldeu, kao i dnevnih incidenata oružanog nasilja koji ne završavaju na naslovnicama, moramo da kao društvo uradimo više, a ne manje, da zaštitimo naše sugrađane", poručio je predsednik SAD Džozef Bajden, koji je oružano nasilje nazvao "nacionalnom sramotom“.

Istog dana kada je Vrhovni sud proširio prava na nošenje oružje, predlog zakona kojim se uvodi stroža kontrola kupovine i posedovanja oružja u SAD prošao je glasanje u Senatu. Taj predlog je prvi značajan propis o kontroli oružja koji je usvojen u SAD tokom poslednje tri decenije. Predlog zakona podržalo je 15 republikanaca i svih 50 demokrata, a iako se u predlogu zakona ne nalaze sve restrikcije koje su demokrate želele, poput zabrane prodaje automatskog oružja, dogovor sa republikancima po ovom pitanju se može nazvati istorijskim. Zakon predviđa temeljnije bezbednosne provere za kupce oružja mlađe od 21 godine, strože uslove za prodavce oružja i više novca za savezne države i lokalne vlasti, koje bi trebalo da poboljšaju bezbednost u školama i lečenje mentalnih problema.

Presuda Vrhovnog suda koja predstavlja značajnu pobedu zagovornika prava na nošenje i posedovanje oružja sa jedne strane, i inicijativa Senata u vezi sa kontrolom naoružanja sa druge, ilustruju duboku podelu oko vatrenog oružja u američkom društvu koja raste posle svakog novog masakra, poput nedavnih u Juvaldeu, gradiću u Teksasu u kome je u školi ubijeno 19 učenika i dve nastavnice, i Bafalu u Njujorku, gde je u jednoj prodavnici ubijeno deset ljudi.

M.T./FoNet/Rojters/Glas Amerike

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu