Vesti

Odgovor Stefanovića: O svemu, sem o vojnom roku 2

Tek da se nešto kaže: Nebojša Stefanović

Foto: Miloš Milivojević/Tanjug

12. 5. 2022. / 19.49

Odgovor Stefanovića: O svemu, sem o vojnom roku

Kada je Nebojša Stefanović pre dve nedelje obećao analizu obaveznog vojnog roka, digla se ponovo prašina u javnosti. Ministar odbrane odlučio je da odgovori u pisanoj formi, ali je odgovor sadržao sve drugo, samo ne podatke o vojnom roku

Piše: F.M.
Ministar Odbrane Nebojša Stefanović odgovorio je pisanim saopštenjem nakon pompe koja se digla zbog mogućnosti ponovnog uvođenja obaveznog vojnog roka, o čemo nisu izneti nikakvi detalji. Stefanović se pritom više fokusirao na “odbranu” Kosova i Metohije, hvaljenje Aleksandra Vučića i podele na “nas” i “njih”, nego o vojnom roku. Napomenuo je jedino da će Skupština doneti konačnu odluku.

Stefanović je “kvazistručnjake” optužio da su odgovorni  za priče da “Srbija zvecka oružjem i meri veličinu mačeva sa komšijama” namrom da ponovo uvede obavezno služenje vojnog roka. Nije precizirao na koga misli.

“Nikome ne pretimo, nikoga ne ugrožavamo, čuvamo svoj narod i svoju zemlju. U isto vreme gradimo nikad konkretnije i vidljivije mostove saradnje sa komšijama u regionu”, rekao je Ministar odbrane, iako su turbulencije u regionu konstantne.

Dotakao se Stefanović i Kosova i Metohije, te ponovo optužio “njih” , jer, kako kaže, “oni”, ma ko “oni” bili, valjda misle da Srbija vraćanjem vojnog roka “leči komplekse i gradi nekakav militaristički duh”. Dodao je i da “oni”  za KiM odavno kažu Kosovo, misleći valjda da se izostavljenjem punog imena i prezimena južne srpske pokrajine podrazumeva njena nezavisnost.

Govorio je Stefanović i o “istorijskoj podršci naroda” Aleksandru Vučiću “drugi put zaredom”, kao i da narod isto tako pdržava i svoju vojsku.

Sve u svemu, Stefanović nije odgovorio ni na jedno pitanje u vezi sa eventualnim ponovnim uvođenjem vojnog roka: koliko bi to koštalo, gde bi toliki regruti bili smešteni i obučavani, koliko bi dugo trajao vojni rok, u kom bi dobu mladi srpski državljani trebalo da idu u vojsu, koliko bi to podiglo borbenu gotovost Vojske Srbije, da li bi zakon predviđao prigovor savesti, tj. civilno služenje vojnog roka…

F.M./FoNet

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu