Na licu mesta

Odbrana klana Belivuk-Miljković: Prozivanje Vulina i Vučića i negiranje zločina 2

Nema leševa, nema ubistva: Marko Miljković

Foto: KRIK

19. 10. 2022. / 20.06

Odbrana klana Belivuk-Miljković: Prozivanje Vulina i Vučića i negiranje zločina

Mare Mesar je prozivao Vulina i Vučića da je ozloglašena kuća u Ritopeku bila njihov štek, jedan od braće Budimir je rekao da je palio baklje na krovovima za vreme korone, a Kuzman je tražio da ide na poligraf, žalio se da ga je ostavila verenica i pohvalio da trenira u zatvoru

U farmerkama, beloj košulji i azurno plavom džemperu sa V izrazom, Marko Miljković prišao je sudskoj govornici da iznese svoju odbranu. Njegove nežne crte lica i širok osmeh, na trenutak, su odudarali od nadimka Mare Mesar, ali i većine okrivljenih, uglavnom nabildovanih mladih muškaraca, kratkog i širokog vrata, sa grubim pogledima upućenim ka sudskom veću i svedocima.

Miljković, niži rastom od desetak sudskih stražara koji su ga okruživali, kraj sebe je spustio najmanje stotinak strana beleški i knjigu srpskog zakonika, kako bi mu služile kao podsetnik tokom odbrane.

Izlaganje je započeo rečima da ne vidi ni jedan dokaz u optužnici da je on sa Veljkom Belivukom osnovao huligansku grupu Principi. Nije ni završio rečenicu kada ga je prekinuo njegov branilac, zahtevajući da svedoci okrivljeni napuste sudnicu, kako ne bi čuli šta njegov klijent ima da kaže. Dok je sudsko veće odlučivalo o tom zahtevu, Miljković je snažno grizao donju usnu. Kada je predsedavajuća rekla da svedoci ostaju, Mare Mesar je nastavio, ali se prvo ljutito obratio svojim advokatima: "Zamolio bih branioce da me više niko ne prekida dok govorim.“

Vulin, Vučić i Ritopek

Miljković kaže da je to što nisu pobegli iz zemlje kada se mesecima uoči njihovog hapšenja u medijima pisalo o odsečenim glavama i ratu protiv mafije, glavni dokaz da on, Belivuk i još više od dvadeset saradnika, nisu krivi. Zatim je, kao i dok je davao iskaz pred tužiocima, više puta ponovio da je on unuk advokata i savetnika u MUP-a Svetozara Vujačića i da je kuća u Ritopeku "štek“ ministra policije Aleksandra Vulina i predsednika Srbije, koji su oni pronašli za njih i po njihovom nalogu.

Miljković je, gotovo sat vremena, od političara nastavio da spominje isključivo one koji su zapravo naložili hapšenje klana Belivuk – Miljković. Kaže, sve su im oni smestili, i DNK i mašinu za mlevenje mesa… Izneo je i niz nelogičnosti, te je rekao da je Vulina upoznao u jesen 2019. godine, a zatim da mu je Vulin u leto, odnosno nekoliko meseci ranije, iste godine tražio da ga upozna sa nekima koji su sada okrivljeni kao deo klana.

Kao da je u svojoj odbrani prevideo da je optužen i za ubistvo Gorana Mihajlovića, koje se, prema optužnici, dogodilo početkom aprila 2019. godine, a koji je bio zatočen i mučen baš u Ritopeku.

Reagovala je i predsednica sudskog veća.

Sudija: "Spominjete predsednika države i ministra, isto kao i Belivuk, a kakve to veze ima sa ovim za šta ste optuženi?“

Miljković: "Sudija, ima pozadina.“

Sudija: "Pa šta su oni pa ih spominjete?“

Miljković: "Oni su podstrekivači, ako smo mi krivi za ovo što pišete, onda su oni podstrekivači.“

Sudija: "Što bi vas oni namestili?“

Miljković: "Možda vam ne odgovara da ih spominjem?“

Sudija: "Ma ajde, nastavite.“

Muškarac sa crvenim tetovažama

Miljković je nastavio da spominje političare i državne funkcionere, ali je onda više puta istakao da ne poznaje bivšeg zamenika načelnika SBPOK-a MUP Srbije Gorana Papića, da ga nikada nije ni video, ni čuo. Inače, Papić je nedavno prvostepeno osuđen zato što je zloupotrebio položaj i naložio svojim kolegama policajcima da, u proleće 2020. godine, Marku Miljkoviću vrate blindirani automobil pre nego što su uspeli da ga pregledaju.

Marko Miljković tvrdi da je jedan od dvojice muškaraca čije je telo bilo na fotografiji koja je prikazana na konferenciji za štampu koju su povodom hapšenja klana držali Vučić i Vulin, u stvari živ. Okrivljeni kaže da je fotografija nastala tokom jedne tuče i da ju je Tužilaštvo podmetnulo predsedniku države i ministru policije kako bi tog čoveka predstavili kao žrtvu klana. Prema Miljkovićevim rečima taj muškarac mu se i javio iz Švajcarske.

Sporna fotografija muškarca sa crvenim tetovažama se zaista ne nalazi u dokaznom materijalu optužnice, tako da bi nadležni narednih dana trebalo da se izjasne povodom ovih Miljkovićevih tvrdnji. Iako je poznato da okrivljeni zakonski ima pravo da laže, ako mu to ide u korist, okrivljeni svakako može da govori isprepletano i istinu i neistinu, tako da je ovo informacija koju bi zbog javnosti trebalo proveriti.

Svi su živi, nego se kriju

Mare Mesar je rekao i da je na klan vršen pritisak hapšenjem njihovog advokata Dejana Lazarevića, zatim i hapšenjem njihovih supruga, za koje je rekao:

"One su nam prale farmerke, a ne pare.“ Otkrio je Miljković i da su on i Belivuk imali punomoćje i vozili automobil advokata Nikole Risovića, koji im je otkazao punomoćje tik pred izlazak u javnost.

Vođa klana odbio je da odgovara na pitanja tužilaca, kaže da ne pristaje na razgovor sa njima sve dok mu ne pokažu obdukcione nalaze žrtava – Marko Mesar tvrdi da su svi živi i da se kriju na njihovu štetu.

Miljković traži da u sudnici lično on ispituje Vulina i pita kako je moguće da ih je policija pratila šest meseci, a da nisu videli da su oteli šestoro ljudi.

"Nisu to bombone, da ih ukradem i kidnem s njima. Zašto ste, ako ste nas pratili, pustili da ubijemo Ljepoju, zašto niste upali u kuću u Ritopeku i uhapsili nas ili pobili.“

U završetku iznošenja odbrane Miljković je zaključio: "Nije ovo Kolumbija, već Srbija, nije ovo Žitorađa, već Beograd, pa da niko ništa ne zna.“

Po povratku na mesto za okrivljene, iza neprobojnog stakla, Miljković je bio crven u licu, a sudija je proglasila pauzu. Većina optuženih posle pauze je rekla da će svoju odbranu izneti tek tokom postupka.

Baklje u vreme korone

Jedan od braće Budimir, Miloš, za govornicom je samo kratko rekao da je njega tokom korone, kada je bila zabrana napuštanja domova, policija odvozila i vraćala sa akcije paljenja baklji po krovovima i da "tamo nekom vičemo da je lopov“. O ubistvima za koja se tereti nije hteo ni reč da kaže.

Njegov brat Marko takođe je odbio da iznosi odbranu, ali je povratak do optuženičke klupe iskoristio da okrivljenim svedocima saradnicima sa uvrtanjem dve pesnice, kao kada se neko davi, pokaže šta bi moglo da im se dogodi. U jednom momentu čak je telom, napadački, nagrnuo u njihovom pravcu.

Jedini optuženi koji je iznosio i odbranu i odgovarao na pitanja i tužioca i Miljkovića je Nemanja Lakićević. On se tereti da je Zdravka Radojevića "namestio“ klanu. Lakićević tvrdi da je posredi greška i da nikada nije ni video niti upoznao niti jednog vođu ili člana klana, sve do hapšenja.

Apsurdno, tragično i komično

Najviše pažnje u sudnici privukao je okrivljeni Marko Andrić Kuzman iz Niša, koji se tereti da je Belivuka obavestio da u beogradskom naselju Dedinje živi Milan Ljepoja, ubijen u Ritopeku decembra 2020. godine.

Odbrana klana Belivuk-Miljković: Prozivanje Vulina i Vučića i negiranje zločina 3
Marko Andrić Kuzman / Foto: MUP Srbije

Kuzman ima grub, gotovo preteći fizički izgled, obrijanu glavu, istaknuto čelo, a telo bodibildera i obe ruke potpuno išarane tetovažama. Tokom prvog dana novinari smešteni u delu za publiku i kroz staklo su ga sa zazorom posmatrali. Međutim, kada je uskoj, crnoj majici, sa šarenim cvetićima izašao za sudsku govornicu, izveo je svojevrsni performans za sudije i javnost. Tananim glasom i nežnim pokretima tela, kao da sve vreme pleše uz neki sentiš, Kuzman je rekao da je to što se njemu dešava: apsurdno, tragično i komično.

"Mene terete za obaveštajni rad prema klanu, jer sam rekao da Ljepoja živi negde na Dedinju. Vau, kakva senzacija. Ljepojina žena je moja dobra prijateljica, da sam hteo mogao sam im reći i tačnu adresu, ali i koji parfem koristi ili koji film Ljepoja voli da gleda. BIA me je prisluškivala u mom stanu, a ja u svom domu imam pravo da fantaziram i maštam, kako izvlače i montiraju šta sam rekao“.

Kuzman kaže i da je kivan na policiju, jer ga nisu vodili na poligraf: "Znam da poligraf nije dokaz na sudu, ipak u Srbiji se ljudi pozivaju na dvoboje poligrafom, pa što onda i meni nisu dali, da branim svoja prava i zaustavim medijsku hajku.“

Pred završetak izlaganja Kuzman se požalio i na ljubavni život: "Ona verenica s kojom sam bio kad sam uhapšen, ta više ne važi. Policija je na nju vršila pritisak i samo je prestala da me posećuje. Sad je u zagrljaju jednog koji mi nije ni do kolena. Neka. Želim joj svu sreću ovoga sveta.“

Usput je Marko Andrić uspeo pred sudskim većem da se pohvali i na dobar i kako kaže, aktivan život u pritvoru: "Treniram, pazim šta jedem i šetam, ne žalim se.“ Ipak je zahtevao od sudija da ga momentalno puste da se brani sa slobode. Andrić svojom odbranom jeste privukao pažnju sudskog veća i medija, ali je ipak ostao u pritvoru.

Sledeće ročište zakazano je za četvrtak ujutru.

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu