Komentar

O slučaju bebe: Ministre vaša odluka ne rešava problem 2

Foto: Pexel

10. 9. 2022. / 19.15

O slučaju bebe: Ministre vaša odluka ne rešava problem

Otkaz direktorki i inspekcijski nadzor vrtića s čijeg prozora je pala beba je rešavanje slučaja a ne problema. Od države i njenih poslenika se očekuje da znaju mnogo više od toga

Prošle nedelje jedna beba pala je sa prozora vrtića u Rakovici. Pre mesec dana pala je još jedna ali sa prozora svog doma, u Zemunu. Prošlog decembra još jedna, u Kraljevu.

Po nalogu prvog potpredsednika Vlade Srbije i ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branka Ružića prosvetna inspekcija je izvršila vanredni inspekcijski nadzor u vrtiću "Trčuljak“ s čijeg prozora na drugom spratu je pre neki dan pala beba. Konstatovano je da objekat nije imao rešenje o verifikaciji, a ministar je najavio da će direktorka najverovatnije dobiti otkaz.

Slučaj je, dakle, rešen, ali nije i problem. Niko vam ne garantuje da je vaše dete u vrtiću sigurno.

Vrtić "Trčuljak“ je znak, upozorenje na problem, i signal da ga se mora rešiti. A od države i njenih poslenika se očekuje da rešavaju probleme a ne samo pojedinačne slučajeve.

Kažnjavanje direktorke, vaspitačice, celog vrtića i koga god, bez svake sumnje je neophodno, možda i delotvorno, ali ni malo ne garantuje da za koji dan neka naredna beba neće dopuzati do prozora i poleteti.

Onako zdravorazumski gledano, složićemo se da bi odluka ministra Ružića o, na primer, postavljanju mreže po prozorima svih vrtića u državi, bila bolja i veća zaštita od otkaza direktorki.

Zašto nije doneta odluka da se odmah inspekcijski pregledaju svi vrtići i ostale predškolske ustanove u kojima se čuvaju bebe i mala deca? Zašto u njima ne rade prvoklasni ljudi i stručnjaci? Zašto nemaju uslove da rade onako kako se podrazumeva? I zašto uopšte rade to što rade ako nemaju uslova? Zašto niko ne kontroliše ko i kako radi?

Kažu ljudi: ovo je nesrećni slučaj, svakom može da se desi da ti u trenutku kad se samo okreneš sleti beba sa prozora. I to je tačno, jer svakom se svašta može desiti. Dakle nije ljudski treba diskutovati kako je moguće da vaspitačica nije videla jednogodišnju bebu kako puže ne bi li se popela na sto, pa zatim i preko stola pa uz zid do prozora. Ali je zato nedopustivo da je u vrtiću, punom dece nesvesne svake opasnosti na ovom svetu, sto prislonjen uz prozor.

Ali društvo pa i država moraju da preduprede da se na mestima koja su u njihovoj nadležnosti, kao što su recimo vrtići, ne desi to –  što svakom može da se desi. Moraju, a ne trebalo bi, da uklone problem, pa makar obaveznim postavljanjem zaštitne mreže na prozore.

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu