KiM

NVO sa Kosova Srbima osporavaju bezvizni režim sa EU 2

Foto: Nenad Milošević

21. 11. 2023. / 15.30

NVO sa Kosova Srbima osporavaju bezvizni režim sa EU

Pojedine organizacije civilnog društva pisale su Evropskoj komisiji o predlogu da se pasoši Koordinacione uprave MUP-a Srbije uključe u viznu liberalizaciju. Navodi se da će to „ozbiljno osporiti napredak u integraciji srpskih građana na Kosovu kroz obezbeđivanje kosovskih dokumenata, što se između ostalog manifestuje kroz masovno izdavanje kosovskih pasoša tokom poslednjih nedelja“

U pismu upućenom evropskoj komesarki za unutrašnje poslove Ilvi Johanson i drugim zvaničnicima EU, a koje prenosi Koha – 21. organizacija civilnog društva zatražila je da se ovaj predlog povuče.

U pismu se, prenosi dalje ovaj medij, navodi da taj predlog dolazi u trenutku kada su srpski građani na Kosovu počeli masovno da apliciraju za kosovske pasoše, koristeći svoja Ustavom zagarantovana prava.

U pismu se objašnjava da Kosovska policija i drugi bezbednosni organi poput KFOR-a i EULEXA pružaju punu bezbednost svim građanima, a posebno za srpsku zajednicu na severu Kosova – kao deo zajedničke borbe ovih institucija protiv kriminalnih struktura prisutnih na severu Kosova, koje su po njima sprečile ove građane da se integrišu u društveni i politički život na Kosovu.

Ove NVO smatraju da će, ukoliko ovaj predlog bude odobren, to ozbiljno naštetiti svrsi i primeni sporazuma na putu normalizacije odnosa između Kosova i Srbije 2023. godine, zasnovanog na principu poštovanja međusobnog integriteta i suvereniteta, preliminarnih sporazuma za "odlazak sa Kosova paralelnih struktura srpske države“, kao i kredibilitet Evropske unije kao nepristrasnog posrednika u ovom dijalogu.

Takođe se navodi da će to "ozbiljno osporiti napredak u integraciji srpskih građana na Kosovu kroz obezbeđivanje kosovskih dokumenata, što se između ostalog manifestuje kroz masovno izdavanje kosovskih pasoša tokom poslednjih nedelja“.

"To će ohrabriti i podstaći kriminalne strukture koje deluju u severnom delu Kosova da nastave sa pretnjama i zastrašivanjem srpskih građana Kosova koji nameravaju da se integrišu u društveni i politički život zemlje. Prihvataće lična dokumenta izdata od strane vlasti koje nemaju ni tehničku ni pravnu mogućnost da provere podatke nosilaca ovih dokumenata, čime će ugroziti celokupnu implementaciju vizne liberalizacije za građane Kosova, proces koji je bio dug. To će postaviti opasan presedan gde bi Evropska unija legitimisala teritorijalne pretenzije Srbije prema Kosovu, manifestovane u ovom slučaju kroz nezakonito izdavanje dokumenata građanima druge zemlje“, navodi se u istom pismu, a prenosi Koha.

Ceo tekst čitajte na Kossev.info

Z.S/Kossev/Koha

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu