Vesti

Novosadsko pozorište: Platićemo vam kad se smirite 2

Oni samo hoće svoj novac: Iz predstave "Bludni dani Kuratog Džonija"

Foto: Promo

6. 6. 2022. / 18.13

Novosadsko pozorište: Platićemo vam kad se smirite

Autorski tim predstave „Bludni dani Kuratog Džonija“ podneo je opomenu pred utuženje protiv Novosadskog pozorišta kako bi dobio honorar ugovoren još pre godinu dama. U pozorištu komentarišu da 14 posto duga nije razlog za nezadovoljstvo

Piše: Sonja Ćirić
Autorski tim predstave Bludni dani Kuratog Džonija predao je danas sudu opomenu pred utuženje protiv Novosadskog pozorišta/ Újvidéki Színház zbog neisplaćenog honorara na koji čekaju od premijere 28. juna 2021.

Da im pozorište koje je koproducet njihove predstave nije isplatilo ugovoreni honorar, autorski tim je obnarodovao na nedavno završenom Sterijinom pozorju, dan nakon što su u takmičarskom programu odigrali Bludne dane Kuranog Džonija.

Novosadsko pozorište nije negiralo optužbu, ali je smatralo da 14 odsto duga nije suma oko koje se treba uzbuđivati.

U saopštenju autorskog tima predstave piše da su više puta bezuspešno pokušavali da stupe u kontakt sa upravom pozorišta, i da ih je direktor  pozorišta Valentin Vencel "preusmeravao na druge sektore i pojedince, prebacujući odgovornost na druge“. Rediteljka Jovana Tomić, dramaturg Dimitrije Kokanov, koreograf Igor Koruga, scenografkinja Jasmina Holbus i kompozitor Luka Mejdžor naglašavaju da je drugi koproducent predstave, Sterijino pozorje, svoje ugovorene obaveze ispunio i da je u više navrata apelovao na Novosadsko pozorište da izmiri dug.

Novosadsko pozorište tvrdi da je dug od 224.896 dinara, što je pomenutih 14 odsto od ugovorenih honorara, nastao "usled drastičnog prekoračenja troškova materijala i troškova izrade scenografije za predstavu, do kojeg je došlo uprkos upozorenjima menadžmenta“.

Zastoj u isplatama ostatka duga pravdaju "posledicama niskog prihoda sopstvenih sredstava od prodaje ulaznica za predstavu", odnosno činjenicom da je predstava u kući (ne računajući gostovanja) igrana 11 puta i da je za svaku predstavu prodato oko 24 karte, zbog rešenja scenskog prostora predstave kojim je broj gledalaca limitiran.

Autorski tim predstave međutim, kaže da "ugovorima nije dogovorena isplata honorara od prodaje karata, već fiksni iznosi“ kao i da se autorski honorari isplaćuju iz državnog budžeta.

"Kada ćemo to platiti to zavisi i od naših prijatelja autorskog tima“, rekao je medijima direktor Valentin Vencel, smatrajući da su "sad dosta ožešćeni“ i da su zato odlučili da pravdu ostvare preko suda. Zato im preporučuje da se smire pa će se o svemu dogovoriti..

Ekipa predstave je direktorov savet doživela kao optužbu da honorai nisu plaćeni zbog njihove ožešćenosti, i kao uvredu. Isto kao što su doživeli i stav Novosadskog pozorišta da 14 posto nije suma zbog koje bi trebalo da se bune. Kažu da je apsurdno procenjivati šta je kome mala a šta velika suma i podsećaju da oni žive od svojih predstava, da im je svaki dinar neophodan, i da im sve ovo liči na stav da mladim ljudima treba da je čast što su uopšte dobili priliku da rade.

Od premijere Bludnih dana Kuratog Džonija do danas, Novosadsko pozorište je realizovalo tri nove predstave. Nepisano moralno pravilo je da se ne počinje nov projekat dok se nije isplatio prethodni.

S.Ć./N1/SEEcult

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

 

 

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu