Nove tehnologije

Novinari zabrinuti: Kakav će uticaj veštačka inteligencija imati na društvo? 2

Foto: Unsplash

18. 8. 2023. / 18.58

Novinari zabrinuti: Kakav će uticaj veštačka inteligencija imati na društvo?

Budući da je novinarstvo u digitalnoj eri ugroženo lažnim vestima, dezinformacijama i spinovima, novinari ocenjuju da će veštačka inteligencija tome samo više pridoneti. Pored toga, već je počela da zamenjuje novinare i urednike u njihovom poslu, a sve je popularnija među mladima

Evropska federacija novinara (EFJ) upozorila je da se veštačka inteligencija (AI) sve češće koristi kako bi se proizvodili obmanjujući vizuelni i tekstualni sadržaji, sa ciljem širenja dezinformacija koje bi uticale na javno mnjenje.

"Dezinformacije generisane veštačkom inteligencijom daju sve više razloga za zabrinutost, posebno u doba opšteg nepoverenja u vesti“, navodi se u saopštenju na sajtu federacije.

Kako objašnjavaju, dezinformacije se šire po društvenim medijima i izazivaju različite probleme, kao što su uticaj zlonamernih aktera – botova, generisanje netačnog teksta koji deluje uverljivo i sl.

Zbog toga je "više nego ikad potrebno da javnost razvija medijsku pismenost, kako bi različitim tehnikama i alatima prepoznala dezinformacije i razumela funkcionisanje medija".

Da li će AI zameniti novinare i urednike?

Međutim, veštačka inteligencija nije opasna samo za javnost, već i za novinare. Primer je nemački magazin "Bild“ koji je najavio da će se manje fokusirati na svoje uredništvo, a više na zavisnost od veštačke inteligencije.

Novinske organizacije, kao što su Buzzfeed i Daily Express istražuju načine na koje se nova tehnologija može koristiti umesto novinara.

U narednom periodu bi, kako navode, Evropska zajednica za veštačku inteligenciju, podatke i robotiku trebalo da razgovara sa sindikatima i udruženjima novinara o dizajnu i razvoju alata veštačke inteligencije koji bi medijskim radnicima olakšali posao.

"Neophodna je saradnja različitih institucija, programera, vlada i izdavača i urednika medija. Odgovornost redakcija je da obezbede da se alati veštačke inteligencije koriste u skladu sa novinarskim standardima", dodala je federacija novinara.

Popularnost među mladima

Sa druge strane, stav mladih ljudi prema veštačkoj inteligenciji je uglavnom pozitivan, iako mnogi od njih ne razumeju kako ona funkcioniše, navode novinari.

Povećanju popularnosti veštačke inteligencije doprinela je i dostupnost alata ChatGTP, nakon čega su, kako dodaju, počele kampanje čiji je cilj uticaj na javnost.

"Da li će veštačka inteligencija imati pozitivan ili negativan uticaj na novinarstvo i društvo, zavisi od toga koliko brzo i odlučno kreatori politike reaguju na nove mogućnosti“, zaključuje se u saopštenju.

A.E/FoNet

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu