Prosveta

Novi protest "Sindikat protiv nasilja" zbog profesorke iz Karlovačke gimnazije 2

Foto: FoNet

20. 11. 2023. / 10.56

Novi protest “Sindikat protiv nasilja” zbog profesorke iz Karlovačke gimnazije

"Protestuje se zbog nezakonitog ponašanja direktora Karlovačke gimnazije Branka Stojkova, koji svesno i namerno uskraćuje radna prava članici NSPRS Jeleni Petrović, profesorki engleskog jezika", navodi se u saopštenju Sindikata

Nezavisni sindikat prosvetnih radnika Srbije (NSPRS) organizovaće ispred Karlovačke gimnazije u četvrtak 23. novembra, s početkom u 15 časova, protest pod nazivom “Sindikat protiv nasilja”.

"Protestuje se zbog nezakonitog ponašanja direktora Karlovačke gimnazije Branka Stojkova, koji svesno i namerno uskraćuje radna prava članici NSPRS Jeleni Petrović, profesorki engleskog jezika", navodi se u saopštenju Sindikata.

Kako se dodaje, razlog protesta je i to što prosvetne vlasti ni posle štrajka upozorenja, koji je održan 13. novembra, nisu smenile Stojkova ili primenile zakon Posebnog kolektivnog ugovora za zaposlene u osnovnim i srednjim školama i domovima učenika.

"Stojkov je primio u radni odnos novog nastavnika, umesto da već zaposlenom uveća fond časova, što mu je izričita obaveza po Zakonu o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja. Zakon i kolektivni ugovor je prekršio svesno jer ga je oštećena nastavnica blagovremeno obavestila da želi dopunu svoje radne norme", navode iz Sindikata.

Pročitajte još Pedagozi i psiholozi u školama traže bolji položaj: Posle 3. maja ogorčenost je veća

U saopštenju se ističe i da je angažovanje već zaposlenog umesto prijema novog radnika prioritet po svim važećim propisima, na šta je direktora škole upozorio i predsednik Nezavisnog sindikata prosvetnih radnika Srbije Dušan Kokot prilikom neposrednog susreta, u pokušaju da se problem prevaziđe.

"Nezavisni sindikat prosvetnih radnika Srbije (NSPRS) zahteva hitnu reakciju Ministarstva prosvete, smenu Branka Stojkova s mesta direktora Karlovačke gimnazije i usaglašavanje rada te škole s važećim propisima", poručuju iz Sindikata.

Podsetimo, Nezavisni sindikat prosvetnih radnika Srbije je 13. novembra organizovao jednosatni štrajk upozorenja tako što su članovi sindikata prekinlii nastavu u svim školama.

Povod za štrajk upozorenja je i tada bila solidarnost sa profesorkom engleskog jezika Karlovačke gimnazije Jelenom Petrović kojoj su uskraćena radna prava propisana Zakonom o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja i Posebnim kolektivnim ugovorom za zaposlene u osnovnim i srednjim školama i domovima učenika.

Nezavisni sindikat prosvetnih radnika je i tada zahtevao da se Jeleni Petrović bez odlaganja dopuni radna norma u skladu s propisima i da direktor Karlovačke gimnazije Branko Stojkov bude razrešen dužnosti zbog nezakonitog postupanja.

M.J./FoNet

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

 

 

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu