Vesti

Novi ministar kulture: U ulozi glavnog favorita Lazar Ristovski 2

Međunarodna saradnja: Maja Gojković (u sredini) i ministarke Bisera Kostadinovska-Stojčevska i,Elve Margariti

Foto: Dario Konstantinović

3. 9. 2022. / 2.23

Novi ministar kulture: U ulozi glavnog favorita Lazar Ristovski

O ministru kulture kao da se ni ne razmišlja u svakodnevnim kalkulacijama o sastavu nove Vlade. Nakon ceremonije otvaranja Sajma vina javno je rečeno da bi to mogao biti voditelj ove manifestacije. S obzirom da je Ristovski dao ostavku na poslaničku funkciju i time sebi pravno oslobodio put ka novoj Vladi, ova pretpostavka možda i nije bez osnova

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka kulture Maja Gojković juče je sa ministarkama kulture Republike Severne Makedonije Biserom Kostadinovskom-Stojčevski i Republike Albanije Elvom Margariti potpisala Memorandum o razumevanju o saradnji u oblasti filma i audiovizuelnih delatnosti na Zapadnom Balkanu,

Memorandum je potpisan u okviru Samita "Otvoreni Balkan“ koji se juče i danas održava u Beogradu.

Maja Gojković je član odlazeće srpske Vlade, a u javnosti gotovo ni ne pominje u kalkulacijama povodom sastava nove Vlade. U ministarstvu, naravno nezvanično, kažu da je neko pomenuo Gorana Vesića kao mogućeg naslednika ministarke Maje Gojković, ali da su to čuli tek onako uzgred, i ništa više od toga.

A onda je juče "Blic“ naveo da bi to mogao da bude Lazar Ristovski, glumac, reditelj i producent.

Pomislilo bi se da je ta pretpostavka ovog medija zasnovana na najnovijoj ulozi Ristovskog, voditelja ceremonije otvaranja Sajma vina, koju je u petak odlično odigrao pred glavnim zvanicama ove manifestacije Aleksandrom Vučićem, Edijem Ramom, Dritanom Abazovićem, Dimitrom Kovačevskim, i drugim učesnicima Samita "Otvoreni Balkan“.

Zbog činjenice da je Lazar Ristovski podneo ostavku na poslaničku funkciju u Skupštini Srbije nekoliko dana pre osnivačke sednice Parlamenta, moglo bi se pomisliti da je on ulogu ministra kulture počeo da sprema znatno pre Sajma vina. Narodni poslanik ne može istovremeno dabude ministar.

Deo javnosti je u ovoj njegovoj ostavci videla prevaru Srpske napredne stranke. Naime, Lazar Ristovski je bio četvrti na listi SNS-a za parlamentarne izbore u aprilu, i ova stranka je sasvim sigurno i zahvaljujući tome dobila veliki broj glasova.  Ispostavilo se, međutim, da glasače u Skupštini neće zastupati Ristovski i ostale poznate ličnosti koje su takođe  podnele ostavke, već Rističević, Atlagić i drugi koji nisu bili na listi, odnosno za koje niko nije glasao.

Lazar Ristovski nije komentarisao ostavku. Samo je rekao "neću biti poslanik, ali to više ne bih komentarisao“.

Procenjivati da li bi Ristovski bio dobar izbor,  nedopustivo je. Ali je ljudski pomisliti da bi eventualno menjanje Maje Gojković, koja je već pokazala da ume da bude na čelu srpske kulture, delovalo čudno i nepromišljeno.

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

 

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu