Rusija

Zatvorena i "Nova Gazeta": Nismo imali drugog izbora 2

Nije po ukusu Kremlja: Dmitrij Muratov

Foto: AP

28. 3. 2022. / 17.04

Zatvorena i “Nova Gazeta”: Nismo imali drugog izbora

Danas je do okončanja "specijalne vojne operacije" prestala sa radom i "Nova Gazeta", poslednji nezavisni medij u Rusiji. Formalni razlog je što nije pravilno identifikovala jednu organizaciju koju vlasti smatraju „stranim agentom“, a neformalni jednostavno zato što nije na liniji Kremlja

"Obustavljamo objavljivanje novina na našem sajtu, društvenim mrežama i u štampi do okončanja ’specijalne operacije’ na teritoriji Ukrajine“, objavila je danan "Nova Gazeta".

Redakcija je odlučila da prestane sa radom nakon što je primila drugo upozorenje od  državnog regulatora za komunikacije Roskomnadzora zbog svog izveštavanja. Urednik ovog lista Dmitrij Muratov poručio je čitaocima da je odluka bila teška, "ali da nisu imali drugog izbora“.

Redakcija je tražila objašnjenje zašto je dobila novo upozorenje, ali ganije dobila. Ruske novinske agencije su objavile izjavu Roskomandzora da Nova Gazeta nije  pravilno identifikovala organizaciju koju vlasti smatraju "stranim agentom“. "Nova Gazeta" je poznata po tekstovima kritički nastrojenim prema Kremlju.

Odmah na početku rata Dmitrij Muratov je izrazio žaljenje zato što je Rusija napala Ukrajinu. On je prošlog oktobra dobio Nobelovu nagradu za mir zbog borbe za slobodu medija u Rusiji.

Zatim je, nakon što je predsednik Rusije Vladimir Putin doneo dekret po kome se kažnjavaju svi "koji šire lažne vesti o aktivnostima ruske vojske u Ukrajini i pozivaju na uvođenje sankcija“, objavio da će se  protiv cenzure boriti tako što će prestalati da objavljuje sve sadržaje o ruskim vojnim akcijama u Ukrajini, ali će zato nastaviti da izveštava o sve većoj ekonomskoj krizi, padu životnog standarda i progonu ruskih disidenata.

Čitaoci "Nove Gazete" i opoziciono opredeljeni Rusi izražavaju žaljenje zbog zatvaranja ovog medija. "Voleo bih da je Roskomandzor prestao sa radom“ napisao je na Tviteru  jedan od uhapšenih antiratnih Andrej Pivovarov.

Nakon dekrteta koji propisuje na koji način se izveštava o ruskoj invaziji na Ukrajinu većina ruskih medija se drži zvančnih stavova Kremlja, dok su nezavisni mediji prestali sa radom. Država je blokirala radio Eho Moskve i mnogo portale, pa i BBC, Voice of America i Radio Free Europe i DW na ruskom. Mnogi straani reporteri su napustili Moskvu, jer pravila o izveštavanju o ratu vađe i za njih.

S.Ć./Reuters

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu