Svet

Nova erupcija vulkana Etna 2

foto: ap photo

13. 11. 2023. / 11.58

Nova erupcija vulkana Etna

Obližnji aerodrom u Kataniji i dalje je otvoren uprkos aktivnosti vulkana.

Najviši i najaktivniji vulkan u Evropi Etna eruptirao je tokom noći, piše italijanska novinska agencija Ansa. Iz jugoistočnog kratera Etne uzdigao se ogroman oblak pare i pepela. Obližnji aerodrom u Kataniji i dalje je otvoren uprkos aktivnosti vulkana.

Etna je u toku noći 12. novembra obasjala nebo nad Sicilijom posle nekoliko mirnih meseci. Jedan od najaktivnijih vulkana na svetu i njegovi dramatični prikazi retko su dugo van naslovnih strana.

U avgustu je aerodrom u Kataniji bio primoran da se privremeno zatvori, a uvedena su ograničenja za vožnju nakon erupcije koja je izbacila pepeo na okolinu. Međutim, nema vesti da je sada erupcija poremetila međunarodno putovanje do italijanskog ostrva, uprkos fotografijama dima i jarko crvene lave koje izazivaju strah.

 

Pročitajte još: Nepripitomljena zver

 

Etna je jedan od najaktivnijih vulkana u Evropi i bio je u gotovo stalnom stanju aktivnosti tokom poslednje decenije. Do erupcija može doći više puta tokom godine, pa čak i u mesec dana. Trenutni period erupcije počeo je 2013. godine.

Etna je 2021. godine emitovala toliko vulkanskog materijala u periodu od šest meseci da se povećala u visinu za skoro 30 metara. Ove godine je već bilo više erupcija. Sajtovi kao što je Volkano Diskaveri detaljno prate aktivnost Etne i možete gledati direktan prenos vulkana na sajtu Etna opservatorije.

U međuvremenu, Island je proglasio vanredno stanje zbog straha od neposredne erupcije vulkana, koja bi mogla da otkaže letove.

Stanovnici malog islandskog grada u blizini vulkana za koji se očekuje da će eruptirati dobili su samo pet minuta da se vrate svojim kućama da pokupe dragocenosti. Grindavik je evakuisan u subotu pošto su stručnjaci upozorili da nedavna seizmička aktivnost ukazuje da je erupcija neizbežna. Spaseno je i nekoliko ovaca.

M.J./Fonet/Euronews

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu