EP u košarci

Ništa manje od zlata: Nacionalna blagodet Nikola Jokić 2

Dvostruki NBA MVP na EP: Nikola Jokić

Foto: Strahinja Aćimović/Tanjug

1. 9. 2022. / 10.27

Ništa manje od zlata: Nacionalna blagodet Nikola Jokić

Predvođena Nikolom Jokićem reprezentacija Srbije je favorit za osvajanje zlatne medalje. Ali konkurencija je jaka: na ovom Evropskom prvenstvu u košarci igra čak 38 igrača iz NBA lige

Danas počinje Evropsko prvenstvo u košarci i trajaće do 18. septembra. EP se odlukom FIBA od prošlog prvenstva održava na svake 4 godine. Trebalo je da bude odigrano 2021.godine, ali je dloženo za ovu godinu zbog pandemije i zbog naknadnog održavanja Olimpijskih igara u Tokiju. Titulu prvaka Evrope brani reprezentacija Slovenije koja je u finalu 2017. godine pobedila reprezentaciju Srbije.

Pred početak takmičenja uvek se postavlja pitanje favorita. Ako je verovati FIBA, Srbija je na najveći favorit za osvajanje titule prvaka Evrope. Pobede protiv Grčke i Turske u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo pred početak šampionata Evrope su dodatno podigle cenu srpskom timu.

Te dve utakmice su pokazale da stasava psihički veoma jak tim, sposoban da se izbavi iz kriznih situacija, bez obzira što u takve situacije sam sebe dovodi. To je izrazito teško, jer padovi u igri veoma često dovode do poraza, a pokušaji da se zaustavi nalet protivnika punog samopouzdanja obično završe neuspehom. U te dve utakmice se moglo videti da ovaj tim se veruje u sebe, a pre svega da je trenerski kadar na čelu sa Svetislavom Pešićem posvetio posebnu pažnju psihičkim pripremama.

Tim za velika ostvarenja

Imati u timu Nikolu Jokića je prava blagodet. Dvostruki uzastopni MVP NBA lige je vođa ovog tima u svakom pogledu. Vidljiva je njegova želja da igra u reprezentaciji bez obzira što mu je cela srpska košarkaška javnost zamerala da nije dovoljno "patriotski nastrojen“.

Trenutno ne postoji igrač na svetu koji  može da se nosi sa Jokićem u igri jedan na jedan. Košarkašku inteligenciju je ove godine spojio sa još većom snagom i pokretljivošću u odnosu na prošlu sezonu. Kao da nema kraja njegovom napretku. Od Jokića uvek možemo očekivati 25 koševa po meču i desetak skokova.

Problem je što je Vasilije Micić u lošijoj formi u odnosu na kraj klupske sezone, a on je dvostruki najbolji igrač finala Evrolige. Kako u timu nema Bogdana Bogdanovića, potrebno je da on preuzme odgovornost u napadu i rastereti Jokića stalne borbe za što bolju poziciju za šut.

Centarski tandem Nikola Jokić i Nikola Milutinov je najjači u Evropi. Nikola Kalinić je godinama najbolji odbrambeni igrač u Evropi. Po imenima koje u ovom trenutku srpski tim ima nije ni čudo da ga svrstavaju za favorite. Problem je samo u tome što ne pobeđuju uvek najbolja imena, nego najbolje ukomponovani timovi.

Četa Luke Dončića

Na prošlom prvenstvu aktuelnom prvaku Evrope Sloveniji niko nije davao šanse za medalju. Ovog puta su u najužem izboru za ulazak u finale.

Tim nije mnogo promenjen u odnosu na onaj iz 2017 godine. Razlika je samo što ovog puta nedostaje Amerikanac sa slovenačkim pasošem Entoni Randolf, igrač za velike utakmice.

Luka Dončić i Goran Dragić su sjajan bekovski tandem, ali Dragić je već na zalasku karijere. Iako je još uvek sposoban da reši utakmicu, on više nije onaj igrač koji nam je pre pet godina u finalnoj utakmici dao 35 koševa.

Pretendenti na medelje

Listu favorita dopunjuju još timovi Grčke sa Adetokumpom, Litvanije sa Domantas Sabonisom i Jonasom Valančijunasom, Španija sa Fernandezom i braćom Hernangomez, kao i Francuska kao atletski najdominantniji tim sa Rudijem Goberom i Evanom Furnijeom.

Kuriozitet ovog prvenstva je da će čak 38 igrača koji igraju u NBA ligi učestvovati na ovom takmičenju. Jaz između Amerike i Evrope se smanjuje iz godine u godinu.

Logično je da se sa  najboljim igračem NBA lige u timu nadamo uspehu. Problem je što u Srbiji svi znaju kako bi reprezentacija trebalo da igra i ko bi trebao da bude u reprezentaciji. Što reče Nikola Jokić pre nekoliko dana: “Naši ljudi ne vole sport i košarku, mi volimo samo da pobeđujemo“.

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu