Umetnost

Nikola Šuica za "Vreme" o preskupoj kolekciji umetničkih dela Romana Abramoviča 2

Foto: AP Photo/Martin Meissner, File

24. 9. 2023. / 9.42

Nikola Šuica za “Vreme” o preskupoj kolekciji umetničkih dela Romana Abramoviča

Dela koja su sakupili Abramovič i Žukova prvih decenija ovog veka su izliv mahnitih odlika novobogataških moći, ali i apsurda post-konceptualne umetnosti. Njihova kolekcija sadrži radove Monea i Mondrijana, Matisa i Pikasa, ruskih modernista kao što su Natalija Gončarova i Vera Roklajn...

Ruski oligarh Roman Abramovič i njegova bivša supruga, američka kolekcionarka Daša Žukova, stekli su, kako stručnjaci veruju, jednu od najznačajnijih privatnih kolekcija moderne umetnosti ikada sastavljenih – fond od više od 300 komada čija je vrednost procennjena na skoro milijardu dolara, piše "Gardijan".

"Mogli biste njime da napunite muzej, ovo je neverovatna kolekcija“, rekao je kustos i profesor na Goldsmit Univerzitetu u Londonu Endru Renton, .

"Dela koja su sakupili Abramovič i Žukova prvih decenija veka, izliv su mahnitih odlika novobogataških moći, ali i apsurda post-konceptualne umetnosti. Unekoliko to ne važi za njihov doprinos – berzansko profilisanje vrednosti i moći umetničkog dela jednako rane moderne i nacionalnog i zapadnog porekla u iznosima koji premašuju godišnje budžete pojedinih država," kaže za portal "Vremena" istoričar umetnosti i redovni profesor na FLU u Beogradu Nikola Šuica.

Dodaje da upravo to razlikuje vrednosne matrice art kolekcionara ovde u Srbiji i na Balkanu koji i lokalno nasleđe, kakvo god bilo, mešetarski i tragično smanjuju, što ide u korak sa odsustvom potražnje, javnog interesa i saznanja. Zapanjujući iznosi za pojedina dela ruskog oligarha dali su za pravo potisnutom umetničkom nasleđu i prećutanim snagama individualnih izraza.

"Njihova londonska kolekcija ipak je različita od trgovačkog raspona kolekcionara poput Tretjakova ili braće Morozov koji su svoje zbirke umetnosti  i arheologije darivali javnosti. Poimanje sadašnjice psihološki je jasno kao alarm naglih vesti katastrofičnih razmera u ekonomsko-ratno-klimatskom rastvoru. Javni procvat umetnosti i pompezna hipsterska jagma za idejama otpora i progresa jenjavaju. Rat svim sredstvima dobija i diplomatsko ubojitu silu argumenata iz definisane vrednosti nagomilane kolekcije koja pod sankcijama Rusiji kao privatno vlasništvo dobija možda novu ulogu", dodaje Šuica.

 

Pročitajte još: Kako se postaje procenitelj vrednosti slika?

 

Detalji o vrednosti dela su izašli na videlo zahvaljujući Oligarh Files-u, curenju informacija kiparskog provajdera ofšor finansijskih usluga MeritServus, analizom u saradnji sa OCCRP-om i drugim međunarodnim medijskim partnerima. Vlada Velike Britanije je u aprilu stavila pod sankcije MeritServus, nakon što je "Gardijan" izvestio o radu za Abramoviča i druge oligarhe.

Diskretni svet umetnosti odavno poznaje Abramoviča i Žukovu kao velike rasipnike. Ali do sada je svest javnosti o tome šta su prikupili bila ograničena. Ne postoji javna galerija, poput muzeja koji je stvorio američki tajkun Žan Pol Geti, za izlaganje njihovih dela.

Dosijei otkrivaju kolekciju koja katalogizuje istoriju moderne umetnosti, sa delima najvećih ruskih, evropskih i američkih majstora. Ona sadrži radove Monea i Mondrijana, Matisa i Pikasa, ruskih modernista kao što su Natalija Gončarova i Vera Roklajn, uzorke Magritovih nadrealističkih platna i hrabar izbor apstraktnih radova.

Pročitajte još Privatni kolekcionari ometaju kupovinu slike Milene Barili

Upečatljiva savremena dobra uključuju hvaljene slike Frojda, Frensisa Bejkona, Pole Rego, Frenka Oerbaha i Dejvida Hoknija.

Godinama, dok su ruski oligarsi tretirali London kao svoje igralište, mnogi komadi su bili smešteni u blizini obala Temze u Vokholu, nekoliko ulica udaljeni od sedišta britanske špijunske agencije MI6.
Sada, kada rat Vladimira Putina ulazi u 20. mesec, a Abramovič je i dalje pod sankcijama u Velikoj Britaniji i EU, dragulj kulturnog nasleđa savremenog sveta ostaje u limbu.

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu