Intervju

Nikola Jovanović: Rekordno nezadovoljstvo Beograđana 2

Foto: FoNet/TV FoNet

3. 10. 2023. / 13.03

Nikola Jovanović: Rekordno nezadovoljstvo Beograđana

Zbog ovakvog raspoloženja građana opozicija ima istorijsku šansu za pobedu u gradu koju ne bi smela da propusti, kaže za portal "Vemena" direktor Centra za lokalnu samoupravu

Nevladina organizacija Centar za lokalnu samoupravu (CLS) saopštila je u utorak da sve njene ankete sprovedene poslednjih meseci pokazuju veliko nezadovoljstvo Beograđana stanjem u gradu, pre svega javnim prevozom, opštom bezbednošću i održavanjem infrastrukture i javnih prostora.

Nikola Jovanović, direktor Centra za lokalnu samoupravu, za portal "Vremena“ kaže da je u poslednjih nekoliko meseci izraženo "rekordno nezadovoljstvo“ Beograđana.

Pročitajte još Kako pobediti Vučića u Beogradu

Dodaje da zbog ovakvog raspoloženja građana opozicija ima "istorijsku šansu za pobedu" u gradu koju ne bi smela da propusti i možda i poslednju šansu ove generacije političara da se izbore za sistemske promene koje Beograđani s pravom očekuju.

"Centar za lokalnu samoupravu zaključuje na osnovu istraživanja da je u poslednjih nekoliko meseci izraženo rekordno nezadovoljstvo građana u Beogradu. Veoma često se žale, između ostalog, na stanje objekata i škola na Novom Beogradu, na saobraćajnu paralizu u gradu, manjak parking mesta. Takođe, građani su zbunjeni novim sistemom plaćanja u javnom prevozu, ali su nezadovoljni i turskim i kineskim vozilima GSP-a koja ne odgovaraju bezbednosti građana kao što je bilo ranije u Beogradu.“

 

Pročitajte još Beograd: Da li postoji rešenje za saobraćajne gužve?

 

Kako kaže Jovanović, CLS radi ankete po nekim najvažnijim pitanjima gde su građani glasali, kao i da su to finiji uzorci. U svakoj anketi je učestvovalo više hiljada ljudi, tako da su rezultati indikativni. Pored toga, CLS dnevno dobija oko 20 mejlova od građana, po kojim se vidi koja se pitanja masovno postavljaju, kao i koje su glavne teme građana koji žive u Beogradu.

On takođe kaže da je u poslednjih nekoliko meseci zabeležen porast osećaja opšte nesigurnosti građana, i to uglavnom porodica sa decom, kao i da Šapićevi "Beli" ni na koji način ne povećavaju percepciju sigurnosti kod ljudi.

"Građani se još žale na abnormalan broj kockarnica u Beogradu, te da je nemoguće izbeći njihov uticaj na maloletnike i siromašne,“ kaže Jovanović.

Dodaje da dodatni stres kod građana izaziva i zagađenje vazduha koje nas tek čeka i izaziva strah kod roditelja sa malom decom.

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu