NBA

Niko i nikad kao on: Luda noć Luke Dončića 2

Foto: AP Photo

28. 12. 2022. / 14.48

Niko i nikad kao on: Luda noć Luke Dončića

Niko pre njega nije na jednoj utakmici postigao 60 poena, imao 21 skok i 10 asistencija. Pritom ovaj mladić ima samo 23 godine

Statistika je sve u NBA ligi. Prvi put ovo, prvi put na Božić ono, prvi put u poslednjih – pa birajte koliko godina neki broj, i tako iz večeri u veče.

Ipak, ono što je Luka Dončić u noći na sredu uradio na utakmici protiv Njujork Niksa u Dalasu, je nešto sasvim posebno i velika je verovatnoća da više nikada neće biti ponovljeno. Naravno, ostaje mogućnost da Luka ima još jedno ovako ludo veče.

Igrati sa takvom lakoćom u najjačoj ligi na svetu je svojstveno samo nekolicini igrača. Nikola Jokić i Luka Dončić su jedini igrači u NBA ligi koji su u stanju da postignu 40 i više koševa i da u isto vreme imaju dvocifren broj skokova i asistencija i da to ponove više puta.

Tako je pre dva dana Jokić ubacio 45 koševa i imao po  petnaest skokova i asistencija. Pogađate, svemoćna statistika je prikazala da je to prvi put u istoriji NBA lige – na Božić. Sledile su pohvale na Nikolin račun, koje su se odnosile upravo na lakoću sa kojom postiže ove neverovatne brojke.

Dva dana kasnije, možda podstaknut ovim Jokićevim brojkama, Luka je takođe ispisao istoriju NBA lige. Postigao je 60 poena, imao 21 skok i 10 asistencija. Niko pre njega na jednoj utakmici nije imao toliko poena i skokova na jednoj utakmici. Neverovatno je da ovaj mladić ima samo 23 godine.

Na pitanje da  li je teže postići veliki broj poena u NBA ligi ili u Evropi, Luka je odgovorio: "U Evroligi je akcenat na timskoj košarci, igra se više zasniva na taktici i manje je vremena. Ipak, teže je igrati u NBA ligi, jer ima mnogo košarkaša koje je gotovo nemoguće čuvati, ali je, rekao bih, lakše poentirati. Drugačija su pravila, više je prostora i vremena i zato smatram da je ovde lakše biti efikasan".

Legenda sa 23 godine

Sedma, odlučujuća utakmica polufinalne serije ovogodišnjeg plejofa Zapadne konferencije je bila prekretnica u Lukinoj karijeri. Sam je parirao celokupnoj ekipi Finiks Sansa u prvom poluvremenu. Dobrim delom prvog poluvremena je imao više datih koševa od celokupnog protivničkog tima. Finiks Sansi nisu uspeli da se povrate do kraja meča  u toj meri da bi parirali igračima Dalasa. Finiks Sansi su bili najbolji tim u ligaškom delu u celoj NBA ligi i mnogi su ih videli kao šampiona u sezoni 2021-2022.

U finalu Zapadne konferencije Luka ipak nije mogao sam protiv Golden Stejt Voriorsa – budućih šampiona NBA lige.

U novoj sezoni je dugo bio najbolji strelac NBA lige. Sada je u neznatnom zaostatku za Džoelom Embidom. Mnogi ga porede sa Dirkom Novickim, legendom Dalas Meveriksa i NBA lige. Već sada je, sa 23 godine, oborio veliki broj rekorda koje je Novicki postavio. Pred njim je minimum još deset godina karijere na najvišem nivou. Samo povrede ga mogu sprečiti da postane najbolji igrač u istoriji Dalas Meveriksa.

Meveriksi su ovih dana postavili statuu Dirka Novickog ispred njihove dvorane kao zahvalnost za sve što je postigao za ovaj tim.

Mislim da bi već sada mogli da uzmu meru za statuu Luke Dončića. Dva evropska košarkaša kao najveće legende jednog NBA tima.

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu