Vesti

Nikanorova kletva: Krivična prijava LGBTI+ organizacije 2

Samo da mu je oružja: Vladika Nikanor

Foto: FoNet

13. 8. 2022. / 12.33

Nikanorova kletva: Krivična prijava LGBTI+ organizacije

Kletva episkopa banatskog Nikanora upućena LGBTI+ zajednici i Ani Brnabić nije samo ekstremni izliv moralističkog besa jednog pravoslavnog sveštenika, ona crpi svoju žestinu u konzervativizmu srpskog društva u kome mnoge političke organizacije, partije, sveštenstvo i javne ličnosti ne skrivaju svoju averiziju prema svemu što nije heteroseksualan odnos

Organizacija Da se zna saopštila je danas da je protiv episkopa banatskog Nikanora (Veljka) Bogunovića podnela krivičnu prijavu nadležnom tužilaštvu zbog krivičnog dela rasne i drugih diskriminacija i pozvala sveštenstvo Srpske pravoslavne crkve (SPC) da prestane da širi mržnju i netrpeljivost prema LGBT+ zajednici.

U saopštenju stoji da su govor mržnje i huškački narativi usmereni prema LGBT+ građanima i građankama sve prisutniji uoči Europrajda  i da su se tome sada pridružili i velikodostojnici SPC, tj. episkop banatski Nikanor.

Beograd će od 12. do 18. septembra biti domaćin najznačajnijeg evropskog događaja za LGBTI+ zajednicu, a beogradska Parada ponosa ove godine nosiće titulu "evropske“.

Nikanorova fatva na Europrajd

Bogunović je, u zapaljivom maniru, govorio da će svi ustati protiv Europrajda, uz poruku da će "kleti i prokleti" svakoga ko bude učestvovao na ovom događaju.

Konkretno: "Hoćemo li dozvoliti da slušamo onu (Anu Brnabić) koja je sve oskrnavila u našoj zemlji, neću ni ime da joj spomenem? Onu koja je dozvolila da joj brat bude otac njenog sina? Hoćemo li to dozvoliti? Ona je niti naše vere, niti našeg porekla, već neprijatelj i ona danas da nam propoveda da ne postoje otac i majka. Ustaćemo svi protiv toga. Ja ću prvi. I kunem. Prokleću svakoga ko ovo propoveda. I oružje bih upotrebio da ga imam", rekao je episkop Nikanor

Organizacija Da se zna je pozvala sveštenstvo SPC da se posveti svojoj crkvenoj misiji i prestane da širi mržnju i netrpeljivost prema LGBT+ zajednici, a naročito da uzme u obzir osećanja LGBT+ vernika koji ovakvim istupima prisustvuju.

Jer: "U društvu koje baštini demokratske vrednosti i dijalog je sasvim normalno da održavanje manifestacije poput Europrajda ne podržavaju svi, ali njeno održavanje je zajemčeno najvišim pravnim aktom – Ustavom, a ne voljom, ili pak pretnjama verskih zajednica".

Osude Nikanorove kletve

Osude Nikanorovog izliva radikalnog besa stižu sa svih strana, pa i sa najvišeg mesta.

"Episkop Nikanor je izvređao sebe i našu crkvu, unizio našu crkvu, mnogo više nego što je to ikada uradila Ana Brnabić ili bilo ko drugi", izjavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Međutim, kletva episkopa banatskog Nikanora upućena LGBT+ zajednici i Ani Brnabić nije samo ekstremni ispad jednog pravoslavnog sveštenika, ona crpi svoju žestinu u konzervativizmu srpskog društva u kome mnoge političke organizacije, partije, sveštenstvo i javne ličnosti ne skrivaju svoju averiziju prema svemu što nije heteroseksualan odnos.

M.N./FoNet

 

Čitajte, dnevne, vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu