Pravosuđe i korupcija

Nevladine organizacije Vojvodine: Poziv na protestnu obustavu rada tužilaca 2

Tužilaštvo i korupcija: Protest ispred Vlade Srbije

Foto: A.I.

3. 3. 2023. / 8.39

Nevladine organizacije Vojvodine: Poziv na protestnu obustavu rada tužilaca

Tužioci iz cele Srbije trebalo bi da javno osude "medijsku harangu koju režim vodi protiv Bojane Savović i Jasmine Paunović" jer se podrškom koleginica iz Beograda “brane profesija, čast, pravosudne institucije i građani pokrajine i cele države"

Nevladine organizacije iz Vojvodine pozvale su juče u zajedničkom saopštenju tužioce iz cele zemlje da u znak protesta protiv "zastrašujućih smena koleginica" u Beogradu organizuju protestnu obustavu rada i time "vrate dostojanstvo svojim institucijama".

Konstatuje se da su tužiteljke Bojana Savović i Jasmina Paunović smenjene samo zato što su predmet koji se odnosi na visoku korupciju povezanu sa vlašću vodile po zakonu i savesti.

Organizacije su posebno pozvale tužioce iz Vojvodine da "otvoreno, jasno i aktivno" podrže beogradske koleginice s obzirom da je aktuelna republička javna tužiteljka Zagorka Dolovac iz Novog Sada.

"Dolovac će u istoriji ostati upamćena kao osoba koja je ponizila i svoju instituciju, i građane, i pravo, i pravdu, i koja je dozvolila da ovom državom potpuno neometano zavladaju kriminal, bezakonje i korupcija", navodi se u saopštenju.

Organizacije su tužioce pozvale i da javno osude i "medijsku harangu koju režim vodi protiv Savovićeve i Paunovićeve", konstatujući da bi stajući uz svoje koleginice, oni stali u “odbranu svoje profesije, časti, pravosudnih institucija i građana pokrajine i cele države".

Saopštenje su potpisali Vojvođanski kulturni klub "Vasa Stajić", Savez antifašista Vojvodine, Vojvođanska politikološa asocijacija, Zelena mreža Vojvodine, Centar za interkulturnu komunikaciju, Građanska akcija Pančevo i Centar za održive zajednice.

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu