Crna Gora

(Ne)usvojen Temeljni ugovor sa SPC: „Posrbljavanje“ i „izdaja“ 2

Dogovor se činio izvesnim: Dritan Abazović i patrijarh Porfirije

Foto: Rade Prelić/Tanjug

9. 7. 2022. / 10.12

(Ne)usvojen Temeljni ugovor sa SPC: „Posrbljavanje“ i „izdaja“

Većina članova Vlade Crne Gore je u petak uveče glasla za usvajanje predloga usaglašenog teksta Temeljnog ugovora između Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve. Opozicioni DPS Mila Đukanovića, koji podržava manjinsku Vladu Dritana Abozovića, tvrdi da je za takvu odluku potrebna dvotrećinska većina ministara i preti da će premijeru uskratiti podršku

Dok jedan deo građana Srbije puni smeštajne kapacitete na crnogorskoj obali, a drugi se polako sprema za letovanje u "bratskoj“ državi, srpsko-crnogorski jaz se zbog neslaganja o statusu Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori produbljuje.

U saopštenju sa 11. sednice Vlade Crne Gore koje je objavljeno na sajtu Vlade naveden je niz dokumenata koji su usvojeni u petak. Uz obrazloženje jednog od njih stoji: "Vlada je usvojila Predlog usaglašenog teksta Temeljnog ugovora između Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve".

Za usvajanje Temeljnog ugovora glasalo je 13 od 21 ministara. Mišljenje su izuzeli ministar odbrane Raško Konjević, ministar spoljnih poslova Ranko Krivokapić, ministar kapitalnih investicija Ervin Ibrahimović, ministar rada i socijalnog staranja Admir Adrović i ministar bez portfelja Adrijan Vuksanović. Sednici nisu prisustvovale ministarka evropskih poslova Jovana Marović i ministarka kulture Maša Vlaović, a ministar javne uprave Maraš Dukaj izašao je pre glasanja o Temeljnom ugovoru.

Protiv "posrbljavanja“ Crnogoaca

Građani koji se protive potpisivanju Temeljnog ugovora sa SPC protestovali su ispred zgrade Vlade u Podgorici protiv "posrbljenja“ Crnogoraca i premijera Dritana Abazovića. Došlo je do manjih incidenata sa policijom, kratko su bile blokirane ulice.

Portparol Demokratske partije socijalista Miloš Nikolić je izjavio da je prilikom formiranja manjinske Vlade postignut dogovor da se "sva pitanja od vitalnog državnog i nacionalnog interesa usvajaju kvalikfikovanom dvotrećinskom većinom članova Vlade“, dakle da imaju podršku najmanje 14 ministara, što očigledno nije bio slučaj. Od podrške DPS-a, koji predvodi predsednik Crne Gore Milo Đukanović, zavisi Abazovićeva manjinska Vlada.

"Ukoliko premijer Dritan Abazović smatra da je danas doneta odluka o usvajanju nacrta Temeljnog ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom Vlada viče neće imati podršku DPS-a“, izjavio je Nikolić

Zbog usvajanja Temeljnog ugovora sa SPC Liberalna partija pozvala je sve državotvorne građanske partije da u Parlamentu odmah zajednički pokrenu pitanje poverenja Vladi, dok su Socijaldemokrate poručile da svako ko podržava Vladu koja je izglasala "dugo skrivani, neustavni ugovor sa SPC, učestvuje u izdaji države".

Ako Abazović bude insistirao na tome da je Temeljni ugovor usvojen, DPS će mu uskratiti podršku što bi dovelo do prevremenih parlamentarnih  izbora. Ako popusti, biće jasno da Milo Đukanović donosi odluke o svim ključnim pitanjima.

M.N./FoNet/Danas

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu