Beograd

Nemanja Nenadić: Novi izum Skupštine Grada 2

Foto: Sava Radovanović/Tanjug

18. 9. 2023. / 18.05

Nemanja Nenadić: Novi izum Skupštine Grada

Našli su način kako da poštuju zakon a da izaberu ljude koji im odgovaraju, kaže Nemanja Nenadić iz Transparentnost Srbija, povodom nedavnog izbora v. d. direktora javnih preduzeća prestonice

Dok se opozicija bavila zviždanjem a javnost njihovim protestom, na poslednjoj sednici Skupštine Grada u sredu izabrani su novi direktori javnih preduzeća prestonice.

Izabrani su po skraćenoj proceduri, ubrzanim postupkom, dakle bez diskusije, što nije nova pojava u Gradskoj skupštini.

Novo je što su opet izabrani isti ljudi, oni  koji su prethodnih godinu dana bili v.d. direktori.

Naime, 18. avgusta je istekao jednogodišnji mandat u statusu v.d. direktora Bojanu Bajagiću, Vuku Jankoviću, Zoranu Šarcu, i Andreji Mladenoviću, i na sednici u sredu je trebalo ili da dobiju status direktora, ili da budu zamenjeni novim rukovodiocima.

Odbornicima je, međutim predloženo da ih ponovo izaberu. I to opet kao vršioce dužnosti direktora.

Nemanja Nenadić iz Transparentnost Srbija podseća za portal "Vremena“ da je "Zakon o javnim preduzećima postavio  ograničenje v.d. statusa do jedne godine“ pa da bi zato "bilo protiv zakona produžavati ga“.

" Status v.d. postoji do okončanja postupka izbora na javnom konkursu“, kaže Nenadić.

Konkurs za direktore javnih preduzeća, međutim, nije raspisan, a s obzirom da je jednogodišnji mandat v.d. statusa okončan, smišljen je novi način kako da na čelnim mestima u gradu ostanu isti ljudi a da se poštuje zakon.

Ironično kaže da  bi trebalo "pohvaliti Grad zbog ovog poteza. Oni su, za razliku od Vlade Srbije koja se ne trudi čak ni da  svake godine nezakonito obnavlja mandat vršiocima dužnosti,  barem pokušali da svoju nezakonitu odluku zaodenu u neku formu".

Odbornici su se složili sa svim ponuđenim kandidatima, iako onim što su uradili do sad nisu dokazali da treba i dalje da upravljaju preduzećima vitalnim po grad.

Bojan Bajagić će, kao i do sad, biti  v-d- direktor JKP "Beogradske pijace“, ali i koordinator izvršnog odbora SNS za Kragujevac, i iako je imao nekoliko propusta ju radu pa i da je opravdao izostanak zaposlenima koji nekoliko sednica nisu dolazili na posao zbog stranačkih aktivnosti.

Vuk Janković, v.d. direktor JKP "Beograd put“ je studirao 15 godina na Megatrendu. Ili: GSP je u velikim problemima, po nekima čak i u raspadau, a odbornici su ipak na njegovo čelo postavili Zorana Šarca.

Andrija Mladenović je i dalje v.d. JKP "Beogradski metro i voz“, iako je budžet za izgradnju metroa smanjen osam puta, što znači da je toliko puta smanjena i njegova gradnja.

Kako navodi Nova.rs, Đorđe Mazinjanin je izabran za v.d. direktora JKP "Sava centar“. Na toj poziciji nalazi se od 2016. godine. Osim toga, on je i član Nadzornog odbora "Telekoma“.

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

 

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu