Rat u Ukrajini

Nemački vojni ekspert: U Ukrajini se stvari za Rusiju odvijaju loše 2

Vojni potencijal Rusije: Proslava Dana pobede u Moskvi

Foto: AP Photo/Alexander Zemlianichenko

21. 9. 2022. / 13.50

Nemački vojni ekspert: U Ukrajini se stvari za Rusiju odvijaju loše

Problem za 300.000 mobilisanih rezervista  osim obučenosti može biti neadekvatna ili nedovoljna oprema. Ako uopšte, to pojačanje na bojnom polju Rusima bi moglo da donese prevagu tek za nekoliko nedelja, ako ne i meseci

Nemački vojni ekspert i profesor međunarodne politike na univerzitetu Bundesvera (nemačke vojske) u Minhenu Karlo Masala kaže da je delimična mobilizacija 300.000 rezervista u Rusiji priznanje "da se stvari za rusku vojsku u Ukrajini odvijaju veoma, veoma loše“, prenosi nemački "Špigel“.

Problem za Rusiju može biti obučenost i neadekvatna ili nedovoljna oprema za te vojnike. "Kad pogledamo u koliko je lošem stanju ruska vojska u Ukrajini što se tiče opreme, postavlja se naravno pitanje odakle će ovi novi rezervisti dobiti opremu da bi se borili protiv Ukrajinaca“, kaže Masala.

Dalje objašnjava da, iako se radi, kako je rekao Putin, o ljudima koji su već prošli vojni obuku i imaju neka vojna iskustva, oni ne mogu u Ukrajinu da stignu preko noći, njihovo prebacivanje će ići sukcesivno.

Ako uopšte, to pojačanje na bojnom polju Rusima bi moglo da donese prevagu tek za nekoliko nedelja, ako ne i meseci.

Povećavanje borbene gotovosti Litvanije

Kao rekaciju na delimičnu mobilizaciju u Rusiji Litvanija je povećala borbenu gotovost trupa za brzu intervenciju kao preventivnu meru protiv eventualnih provokacija iz Rusije.

"Pošto će se mobilizacija odvijati i u oblasti Kaljingrada, u našem komšiluku, mi to ne možemo da posmatramo skrštenih ruku“, izjavio je ministar odbrane Arvidas Anusaukas.

Kaljingrad (do 1945. Kenigsberg) ima oko 400.000 stanovnika, nalazi se na Baltičkom moru između Litvanije i Poljske i nema direktnu kopnenu vezu sa Rusijom.

U Kaljingradu je stacionirana ruska Baltička flota, postoje tri baze ratnog vazduhoplovstva, oko hiljadu tenkova i taktičke i strateške rakete koje mogu da nose nuklearne bojeve glave kojima se ne zna broj.

Polazi se od toga da bi u Kaljingradu moglo da se mobiliše oko četvrt miliona rezervista.

J.H./Spiegel/BBC

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu