SP u Kataru

Nemačka: Demonstracije i pozivi na bojkot SP u fudbalu 2

Bojkotujte Katar: Meč Bundeslige između Borusije Dortmund i Štutgarta

Foto: (AP Photo/Martin Meissner

22. 11. 2022. / 9.34

Nemačka: Demonstracije i pozivi na bojkot SP u fudbalu

Za sada je u Nemačkoj fudbal u senci kritika zbog gaženja ljudskih prava u zalivskoj monarhiji koja je domaćin Mundijala.  Ali, kada u sredu nemačka reprezentacija istrči na teren i lopta poleti, malo koji Nemac će se odazvati pozivu da iz protesta ne gleda prenose utakmica

Nemci su fudbalska nacija. Pred početak, a pogotovu za vreme evropskih i svetskih prvenstava, sve je podređeno navijačkim strastima. Na početku Svetskog prvenstva u fudbalu u Kataru, međutim, interesovanje za nemačku reprezentaciju i njene domete zaostaje za protestima, demonstracijama i pozivima na bojkot gledanja utakmica koje se igraju na velelepnim, klimatizovanim katarskim stadionima, zbog pogibija stranih radnika iz sironašnih zemalja i gotovo robovlasničkim odnosima pri njihovoj izgradnji. I ne samo zbog toga, već i zbog:  progona mnogih manjina, pre svega LGBT populacije, strogog odvajanja žena od muškaraca, nejednakog položaja žena u društvu, zabrane određenog načina odevanja i javnog konzumiranja alkohola.

Nemačka: Demonstracije i pozivi na bojkot SP u fudbalu 3
Pred odlazak u Oman: Nemačka fudbalska reprezentacija / Foto: AP Photo/Michael Probst

Osnovana je čak i posebna organizacija "Bojkotujte Katar“ koja poziva na demonstracije u Nemačkoj i da se ne gledaju čak ni prenosi nemačke reprezentacije, što je zaista isuviše čak i za Nemce koji se načelno slažu sa svim ovim kritikama Katara. Kada lopta poleti po terenu, zaboravi se na mnogo toga.

Nemačka: Demonstracije i pozivi na bojkot SP u fudbalu 4
Cirih: "Za Katar" / Foto: Michael Buholzer/Keystone via AP

Tako preteranog uspeha "Bojkotujte Katar“ nema, na demonstracijama u Kelnu se u ponedeljak, doduše, bilo sakupilo  oko 5.000 ljudi, ali su u nekim mestima otkazane zbog manjka interesovanja.

Šolc bi na finale

Nemački kancelar Olaf Šolc nije prisustvovao svečanom otvaranju Mundijala (očekuje se da on kao socijaldemokrata bude na braniku savkog otpora gaženju ljudskih prava), ali nije isključio da bi došao na finale ukoliko nemačka reprezentacija do njega dođe. Setno su se neki Nemnci prisećali kako je Angela Merkel upadala u svlačionicu nemačkih fudbalera da sa njima slavi velike pobede.

Nemačka: Demonstracije i pozivi na bojkot SP u fudbalu 5
Akcija "Bojkotujte Katar" u Berlinu: Prozivanje Adidasa / Foto: AP Photo/Markus Schreiber

Ministarka unutrašnjih posloba Nensi Fejzer, koja je zadužena i za sport, bila je pre dve nedelje u Dohi da se uveri da će nemački navijači biti bezbedni i posle razgovora sa tamošnjom vladom rekla da će sve biti u redu, čak i za homoseksualce, ali pod uslovom da se drže lokalnih pravila o odevanju i javnom pokazivanju intimnosti, tj. da se ne drže za ruke i ne ljube u javnosti.

Za žene je obavezno da nose odeću sa pokrivenim rukama i suknjom ispod kolena, marame na glavi se preporučuje već i zbog klime, a muškarci izvan hotelskih plaža ne smeju da nose šorceve. Alkohol se toči samo u za tu svrhu napravljanim navijačkim zonama kojih ima desetak.

Rasprodati svi smeštajni kapaciteti

Nemačka reprezentacija u novim, tamno bordo dresovima, prvi meč igra sa Japanom u sredu, u istoj grupi su Španija i Kosta Rika. Selektor Hans-Diter Flik veruje da će njegovi momci dospeti u finale. On je na tom položaju tek od avgusta prošle godine. Sa stručnim timom i fudbalerima smešten je u hotelu Zulal Velnes Resort čiji je šef Nemac Holgar Glazer. Noć u apartmanu u tom "svratištu“ košta 20.000 evra, za tu sumu, doduše, stoji na raspolaganju i poseban batler.

Svi smeštajni kapaciteti u Kataru, čak i kabine u za tu svrhu u luci ukotvljenim luksuznim brodovima i posebno postavljenim šatorima, su rasprodati. Mnogi fanovi su se zbog toga smestili u susednim državicama pa će posebnim čarter letovima dolaziti u Katar na utakmice.

Zalivska monarhija očekuje preko 1,2 miliona posetilaca, u pretprodaji je prodato 3 miliona ulaznica za utakmice.

J.H./Spiegel/DPA

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu