Tržište stanova

Nekretnine: Do stana za 20 godina, ako platu ne trošite 2

Foto: Vladimir Sporčić/Tanjug

20. 4. 2023. / 18.44

Nekretnine: Do stana za 20 godina, ako platu ne trošite

Nevladina organizacija Ministarstvo prostora napravila je aplikaciju koja pokazuje koje stanove građani sebi mogu da priušte u odnosu na svoja primanja

Tržište nekretnina u Srbiji tokom poslednjih nekoliko godina konstantno raste. Najskuplje nekretnine su u Beogradu. Cena kvadrata u nekim zgradama u Beogradu na vodi dostigla je čak 10.184 evra, dok se u centru grada kvadrat prodavao i za 3.273 evra, pokazuje izvešaj Republičkog geodetskog zavoda. Najjeftiniji kvadrat bio je je u Mirijevu i koštao je 1.789 evra.

Budući da su cene poslednjih nekoliko godina znatno skočile, kupovina stana za građane sa prosečnim primanjima postala je je skoro nemoguća. Sa prosečnom platom, kakva je trenutno u Beogradu, potrebno je raditi čak 19.6 godina, pokazuju rezultati istraživanja Senzal capital-a.

Prema istraživanju Republičkog zavoda za statistiku, prosečna zarada (bruto) za januar 2023. godine iznosila je 114.228 dinara, dok je prosečna zarada bez poreza i doprinosa u Beogradu (neto) iznosila 82.769 dinara. Tako je Vračar opština sa najvećom prosečnom zaradom po zaposlenom – u proseku 189.122 dinara, a Sopot sa najmanjom – u proseku 94.547 dinara.

Šta je to što možete da priuštite?

Zbog svega ovoga, nevladina organizacija Ministarstvo prostora napravila je aplikaciju koja pokazuje presek stanja na tržištu nekretnina, odnosno koje stanove građani sebi mogu da priušte na osnovu svojih primanja. 

Aplikacija funkcioniše tako što se upisuju određeni parametri koji pokazuju pristupačnost stanovima na trenutnom tržištu nekretnina.

"Napravili smo digitalnu platformu koja daje uporedni prikaz dostupnih oglašenih stanova i priuštivih stanova. Kako biste pronašli broj priuštivih stanova potrebno je da unesete primanja domaćinstva i broj njegovih članova. Algoritam će izbaciti broj cenovno dostupnih stanova, prema gornjem pragu granice opterećenosti stambenim troškovima, što iznosi 30 odsto prema standardima EU. Takođe, izbaciće stanove koji odgovaraju minimalnoj ili većoj kvadraturi koja je neophodna za svaku osobu“, napisano je u opisu kojim su predstavili svoj novi projekat.

Samo za bogate

Kako je za N1 rekao Marko Aksentijević iz Ministarstva prostora, prema poslednjim analitičkim dokumentima koje je Ministarstvo građevine objavilo, tek deset odsto najbogatijih može da učestvuje na tržištu nekretnina.

On je rekao i da je prosečna plata daleko od onoga što je medijina, koju prima 50 odsto zaposlenih u Srbiji.

"Dakle, potrebno je više od 19 godina davanja celokupne plate da bi se otplatio prosečan stan od 55 kvadrata“, kaže Aksentijević.

Analiza Ministarstva prostora pokazuju da, na primer, samohrana majka sa jednim detetom i primanjima od 620 evra može da bira tek oko jedan odsto dostupnih stanova na tržištu.

"Kao što je, nažalost, bilo očekivano, rezultati su poražavajući. Priuštivih stanova za ljude sa minimalnim primanjima ima između jedan i dva odsto od ukupne ponude, a Zakon o stanovanju i njegove izmene se i dalje bave upravljanjem zgrada, kao da pitanje nepriuštivosti ne postoji“, navode u Ministarstvu prostora.

Digitalnu platformu koju je osmislila NGO Ministarstvo prostora možete isprobati na stranici cmmm-maps.eu/belgrade. Platforma je dostupna za korišćenje, a sve što treba da uradite je da unesete svoje parametre i pogledate dostupnost priuštivih stanova u Beogradu.

A.E./N1

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu