Košarka

NBA: Kako obesmisliti MVP titulu? 2

Foto: AP Photo

28. 3. 2023. / 14.14

NBA: Kako obesmisliti MVP titulu?

Koliko novca MVP titula donosi NBA ligi? To pitanje pokreće lavinu komentara vezanih za izbor najboljeg igrača regularnog dela prvenstva. Dvostruki uzastopni dobitnik te nagrade je najdominantniji centar NBA lige Nikola Jokić. Da li će je dobiti i treći put uzastopno, ili je došlo vreme da MVP titulu ponese Afrikanac Džoel Embid  – iz marketinških razloga

Nikola Jokić je bez svake sumnje najkonstantniji igrač u NBA ligi. Poslednje dve godine poneo je tititulu MVP (most valuable player) – najkorisnijeg igrača u regularnom delu prvenstva. MVP titulu NBA lige dobija igrač koji najviše utiče na igru svog tima, a Jokić je najbolji igrač Denver Nagetsa u tri najvažnije kategorije: postiže najviše poena po utakmici, ima najveći broj skokova i asistencija po meču.

Ove godine Denver je najbolji tim u Zapadnoj konferenciji NBA lige, a Nikola igra sezonu iz snova i veoma je blizu da je završi u proseku sa tripl – dabl učinkom po utakmici (više od deset poena, skokova i asistencija po utakmici).

Novac ispred učinka

U čemu je onda problem da po treći put osvoji ovo prestižno priznanje?

Pre svega, njegov karakter, ali i malo tržište koje predstavlja grad Denver i zemlja njegovog porekla Srbija.

Kada bi o MVP nagradi odlučivali marketinški stručnjaci i mašinerija NBA lige Jokić je nikada ne bi dobio. Od igrača koji dobije ovu nagradu se očekuje da svojom atraktivnošću aktivno utiče na širenje NBA mašinerije svuda u svetu.

A Nikola prosto nije takav lik. Miran, povučen, nezainteresovan za medijsku promociju i porodičan čovek živi život bez skandala i svakako nije dovoljno atraktivan da bude brend-lice NBA lige.

Na sve to se nedovoljno bori da osvoji MVP titulu o kojoj odlučuju sportski novinari, ne nužno samo na osnovu statistike, već i na osnovu opšteg utiska. Nikada nije rekao ništa što bi uvredilo bilo kog igrača koji je tokom poslednje tri godine doveden u vezu sa izborom MVP-a NBA lige, nikada se nije sam preporučivao novinarima niti pokušavao da lobira za sebe.

Džoel Embida

Sa druge strane po prvi put imamo igrača poreklom iz Kameruna, Džoela Embida, koji na mala vrata doprinosi rastu akcija i sponzorskih ugovora u rastućoj afričkoj populaciji koju pre svega čine mladi ljudi. Iako siromašna, Afrika je sa populacijom od govotovo 1,4 milijarde ljudi svakako budućnost razvoja NBA.

Embida je dovoljno atraktivan i prepoznatljiv, igra u Filidelfiji 76 koja je svakako poznatiji klub od Denvera i tako pokriva afrički kontinent. Uz sve to, ima veliku želju da konačno dobije nagradu za najboljeg igrača regularnog dela prvenstva i kako se približava glasanje za MVP titulu sve češće sebe stavlja u prvi plan.

Ove godine ima i podršku jednog dela novinara koji prate NBA ligu. Poneko od njih ponekad čak postavlja i krajnje neukusno pitanje da li je Nikola u prednosti nad Embidom isključivo zato što je belac. Takođe se pominje i navodna sklonost Jokića da naduvava svoju statitistiku nauštrb tima.

Svako ko je bar jednom gledao utakmicu Denver Nagetsa zna da je to potpuna glupost. Jokić je veoma često tražio izmenu kada je već bio blizu tripl-dabla, a tokom ove sezone njegov tim je imao 24 pobede i samo jedan poraz kada je imao tripl-dabl.

Kako se bira najbolji igrač

Na svu sreću, najboljeg igrača ligaškog dela biraju novinari koji rade u specijalizovanim sportskim novinama i portalima, ili u poznatim televizijskim kućama, ali ne smeju da imaju nikakve veze sa bilo kojim NBA klubom. Sto novinara dobija mogućnost da glasa tako što prvoplasiranom daju 10 , drugoplasiranom 7 bodova, treći dobija 5, četvrti 3, dok peto mesto donosi jedan bod. MVP postaje igrač sa najviše osvojenih bodova.

Novinari koji prate košarku znaju kakav je Nikola Jokić igrač i verovatno će, svom marketingu i biznisu uprkos, po treći put zaredom njemu dodeliti MVP titulu, prosto zato što je najbolji igrač NBA lige

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu