Vesti

Naoružavanje Nemačke: Sto milijardi evra za modernizovanje vojske 2

Specijalni vojni fond: Kancelar Olaf Šolc

Foto: AP

4. 6. 2022. / 13.08

Naoružavanje Nemačke: Sto milijardi evra za modernizovanje vojske

Vazduhoplovnim snagama pripašće 40,9 milijardi evra za razvoj i kupovinu, uključujući nabavku ratnih aviona lovaca tipa Eurofajter i F35, mornarici je namenjeno 19,3 milijarde evra, od toga 16,6 milijardi evra za kupovinu novih brodova i podmornica...

 

 

 

Nemački Bundestag je odobrio plan vlade vredan 100 milijardi evra za modernizovanje vojske. Kancelar Olaf Šolc je taj plan najavio 28. februara, četiri dana pošto je Rusija napala Ukrajinu, i njegove reči su poslanici Bundestaga tada ispratili ovacijama. Pojedini nemački mediji su tada isticali da je takva situacija, da Bundestag sa oduševljenjem pozdravlja izdvajanje ogromne sume za naoružanje, do tada bila potpuno nezamisliva.

Za osnivanje specijanog vojnog fonda glasalo je 567 poslanika, a bio je dovoljan 491 glas. Protiv je glasalo 96 poslanika, a 20 je bilo uzdržano, a da bi se plan potpuno usvojio potrebno je da glasanje prođe i gornji dom parlamenta i da za njega i tamo glasa dvotrećinska većina.

Rojters je imao uvid u dokument u kome se precizira na šta će se potrošiti novac iz specijalnog fobda. Najveći deo pripašće vazduhoplovnim snagama, predviđeno je da se 49,9 milijardi evra potroši na razvoj i kupovinu, uključujući nabavku ratnih aviona lovaca tipa Eurofajter i F35, kao i izgradnju svemirskog sistema za radno upozoravanje.

Mornarici je namenjeno19,3 milijarde evra, 16,6 milijardi evra za kupovinu novih brodova i podmornica, kao i razvoj naslednika pešadijskog borbenog vozila tipa Marderin.

Olaf Šolc je, govoreći 28. februara o ruskoj agresiji u Bundestagu, najavio i da će "od sada, iz godine u godinu, Nemačka ulagati više od dva odsto svog bruto domaćeg proizvoda za odbranu“. To je i obaveza svake članice NATO-a koju Nemačka do sada nije ispunjavala, i zbog toga je godinama bila suočena sa protestima i kritikama Sjedinjenih Američkih Država.

Šolc je naglasio da se povećanje potrošnje za odbranu na dva odsto BDP-a ne dešava samo zato što je obećano saveznicima u NATO. "Ovo radimo i zbog sebe, zbog sopstvene bezbednosti,“ dodao je on.

 

M.T./Rojters

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu