Vesti

Nagrada „Dejan Anastasijević“: Jovani Gligorijević novinarki „Vremena“ 2

Ona je otkrila pozadinu Petnice: Jovana Gligorijević

Foto: Marija Jsnković

5. 5. 2022. / 16.38

Nagrada „Dejan Anastasijević“: Jovani Gligorijević novinarki „Vremena“

Tekst „Seksualno nasilje u Istraživačkoj stanici Petnica: Zavera ćutanja koja je dugo trajala“, za koji je Jovana Gligorijević dobila godišnju nagradu „Dejan Anastasijević“ je višestruko značajan i prevazilazi godinu za koju je nominovana. Nagrade su dobili i Mladen Savatović, Slađana Gluščević i Miloš Katić

Piše: S.Ć
Jovana Gligorijević, novinarka "Vremena“, dobila je godišnju nagradu "Dejan Anastasijević“  u kategoriji za štampane medije za tekst "Seksualno nasilje u Istraživačkoj stanici Petnica: Zavera ćutanja koja je dugo trajala“.

U obrazloženju žirija piše da je njen tekst "višestruko  značajan“ zato što "njegov doseg prevazilazi godinu za koju je autorica nominira za nagradu Dejan Anastasijević“.

"Ovdje nije samo riječ o izuzetno osjetljivoj temi seksualnog nasilja u istraživačkoj stanici Petnica obrađenoj na visoko profesionalni način kao rezultatu višemjesečnog minucioznog istraživanja, brižljivom provjeravanju i ukrštanju informacija, te briljantno napisanom članku. Naime, Jovana Gligorijević je postavila zanatski i etički standard koji svako onaj tko se bavi novinarstvom – pogotovo istraživačkim – nikada ne bi smio smetnuti sa uma. Njen tekst je precizan i jasan, pojave su nazvane pravim imenom bez podilaženja bilo kojoj interesnoj grupi, tema je obrađena isključivo u javnom interesu, svaki senzacionalizam je bio isključen. Ovdje posebno treba naglasiti i zaštitu žrtava na način kakav gotovo nije zabilježen u novinarskoj praksi Srbije. Istraživanje Gligorijević je nemjerljiv doprinos borbi protiv seksualnog nasilja ukazivanjem da je ono prisutno i na mjestima gdje ga nipošto ne bi smjelo biti.“

U kategoriji elektronsko novinarstvo nagradu je dobio Mladen savatović za dokumentarni film "Kraljevi asfalta", a u kategoriji on line medija, ta tekst "Država imovinu od 1,8 milijardi evra, prodala gubitašu ABL soloventu za 51 milion evra" nagradu su dobili novinari Vojvođanskog istraživačkog centra "VOICE" Slađana Gluščević i Miloš Katić.

Nagrada "Dejan Anastasijević“ se dodeljuju za istraživačke novinarske radove i to za teme od izuzetne važnosti za građane teritorije na kojoj se medij distribuira, emituje ili koristi, otkrivaju i dokazuju nepoznate činjenice do kojih su novinari došli sopstvenim radom.

Nagradu dodeljuje Nezavisno udruženje novinara Srbije. Ove godine, na konkurs se javilo 67 novinara sa 72 medijska teksta i priloga.

 

S.Ć.

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

 

 

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu