Vesti

Nagrada „Danasa“ Tamari Skrozzi: Beskompromisna i istrajna 2

Uvek na strani slabijih: Tamara Skrozza

Foto: FoNet

8. 6. 2022. / 9.58

Nagrada „Danasa“ Tamari Skrozzi: Beskompromisna i istrajna

Nagrada dnevnog lista „Danas“ "Stanislav Staša Marinković" za novinarsku hrabrost i analitičko i istraživačko novinarstvo dodeljena je ove godine novinarki Tamari Skrozzi

Žiri je odluku doneo jednoglasno, ocenjujući da Skrozzu "odlikuje raznovrsnost tema o kojima govori i piše, kao i beskompromisan stav prema najuticajnijim ljudima i medijima u zemlji".

I dalje: "Skrozza je posebno istrajna u borbi za medijske slobode i ženska prava".

Žiri su činili prošlogodišnja dobitnica nagrade Jelena Obućina, Vesna Rakić Vodinelić, Zoran Kesić, Aleksandar Roknić, Vukašin Obradović, supruga Stanislava Marinkovića Dragana Marinković i predsednik žirija Dragoljub Petrović.

U najužem izboru za nagradu ove godine su bili i urednik portala Bujanovačke Nikola Lazić i novinari Jovana Gligorijević i Vuk Cvijić.

Kada je pre tri godine dobila nagradu Fondacije "Katarina Preradović" za novinarsku hrabrost, izuzetnost i doslednost Skrozza je rekla: "I dalje verujem da je potrebno biti hrabar, ali ne u onom smislu hrabrosti u koju nas ubeđuju da treba da bude takva. Novinarska hrabrost nije da postavimo pitanje, napravimo pošten tekst, emisiju i intervju, već da koliko-toliko podignute glave izdržimo posledice svog teksta, da koliko-toliko izdržimo i platimo ceh. I dalje verujem da je potrebno biti dosledan, jer ako zarad sopstvene doslednosti i komfora odustanemo od principa, onda ovaj naš posao nema nikakve svrhe. Vremena su sve gora i teža, a principi su važniji od svega. Jer su upravo ti principi nešto što čini našu profesiju kompleksnom, izuzetnom i važnom."

A.I./FoNet

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu