Vesti

Nacrt Rezolucije EP: Zloupotreba medija i pritisak na birače 2

Da Srbija uvede sankcije Rusiji: Evropski parlament

Foto: Wikipedia

20. 4. 2022. / 20.11

Nacrt Rezolucije EP: Zloupotreba medija i pritisak na birače

Srbija se poziva da se uskladi sa sankcijama Evropske unije protiv Rusije. Osuđuju se polarizovano političko okruženje tokom izborne kampanje i napad na Pavla Grbovića. Pozivaju se vlasti da nastave reforme u oblasti vladavine prava. Prema proceduri, na nacrt Rezolucije EP izvestioca za Srbiju poslaničke grupacije će podnositi amandmane. Konačni tekst mogao bi da izgleda drugačije 

Piše: S.P
Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik iz redova Evropske narodne partije (EPP) predstaviće sutra pred Odborom EP za spoljne poslove (AFET) nacrt ovogodišnje Rezolucije o Srbiji u kome se, između ostalog, novoizabrane vlasti pozivaju "da pokažu stvarnu posvećenost vrednostima Evropske nije“ tako što će se uskladiti sa pozicijama EU u spoljnoj i bezbednosnoj politici, što uključuje i sankcije Rusiji.

EU poslanici Evropsko parlamenta "duboko su zabrinuti“ zbog širenja dezinformacija o ruskoj agresiji protiv Ukrajine, piše prepoznatljivim rečnikom evropskih birokrata. U nacrtu Rezolucije izvestilac poziva Evropsku komisiju i srpske vlasti da podrže infrastrukturu za borbu protiv dezinformacija i drugih "hibridnih pretnji“.

Kako to stoji u nacrtu objavljenom danas na sajtu Evropskog parlamenta, Rezolucijom će se pozvati srpske vlasti da deluju protiv veličanja osuđenih ratnih zločinaca kao i da "prekinu svaku retoriku i postupke koji podrivaju integritet zemalja u susedstvu i ugrožavaju "regionalnu stabilnost i pomirenje“.

U delu u kom se opisuje prethodni izbori, izvestilac pozdravlja povećanu izlaznost birača i "povratak pluralističkog parlamenta“, dok u isto vreme žali zbog veoma polarizovanog političkog okruženja kampanje, "koja je okarakterisana ograničenim medijskim pluralizmom i pritiskom na birače“. Osuđen je i napad na Pavla Grbović predsednika Pokreta slobodnih građana (PSG) na dan izbora.

Poseban deo nacrta odnosi sa na stanje u medijima i ističe se "žaljenje zbog ograničene slobode medija i zloupotrebe medija za sticanje nepoštene političke prednosti, kao i napada na političke protivnike i širenje dezinformacija“.

"Ohrabrujemo Srbiju da pruži stvarne i opipljive rezultate, posebno u oblasti vladavine prava i normalizacije odnosa sa Kosovom kroz Dijalog uz posredovanje EU, koji određuju tempo pregovora sa Srbijom o pristupanju EU“, stoji u nacrtu teksta Rezolucije.

Napredak u oblasti borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala označen je kao "ograničen“ i vlasti se pozivaju da intenziviraju napore za "efikasno“ rešavanje ovih pitanja. Pozdravljaju se ustavne reforme i nedavna dostignuća na tom polju, ali ukazuje se da bi Srbija trebalo da "nastavi, ubrza i produbi reforme u oblasti nezavisnosti pravosuđa“ .

S.P./FoNet/RSE

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu