Elektroprivreda

Šta zapravo potpisujemo sa EPS-om 2

Foto :Tanjug/Dragan Kujundžić

14. 9. 2023. / 9.17

Šta zapravo potpisujemo sa EPS-om

Na adrese više od dva miliona domaćinstava i potrošača iz kategorije "mali kupci" stižu novi ugovori o snabdevanju električnom energijom

Više od dva miliona domaćinstava i potrošača iz kategorije "mali kupci" dobiće novi ugovori o snabdevanju električnom energijom. Građani su se zabrinuti uputili ka EPS-u, da se raspitaju o čemu se radi i dobili odgovor da nema razloga za brigu, cene i uslovi se ne menjaju.

Zakon o energetici obavezuje EPS da korisničku bazu usaglase sa realnim stanjem na terenu. To znači da do maja 2024. sa svima moraju da imaju ugovore o snabdevanju. Trenutno je potpisan ugovor sa  milion i 600 hiljada potrošača, u kategoriji domaćinstava, a sa dva miliona tek treba da se sklopi.

"Ukoliko je došlo do promene korisnika, molim građane da dođu do šaltera ili da se jave na brojeve telefona da izvršimo promenu. Ukoliko nije došlo do promene, samo treba da potpišu ugovor, stave u kovertu na koju smo stavili da je poštarina plaćena i pošalju nazad", objašnjava za RTS direktor "EPS Snabdevanja" Aleksandar Bjeličić.

Pored domaćinstava na garantovanom snabdevanju, gde cene struje reguliše država, su i mali kupci: zanatlije, mali preduzetnici raznih delatnosti i vlasnici poslovnog prostora. I oni dobijaju nove ugovore da potpišu, jer troše struju za komercijalne potrebe, što zakon ne prepoznaje.

"Sto deset hiljada obaveštenja smo poslali fizičkim licima koja se nalaze na garantovanom snabdevanju. Kao takvi, mali kupci prepoznaju samo pravna lica i preduzetnike, fizička lica tu ne mogu da budu", kaže Bjeličić.

Nadležni pozivaju najugroženije građane da podnesu zahtev u svojim lokalnim samoupravama, jer mesečno mogu dobiti i do 250 kilovata struje besplatno.

Z.S/RTS

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu