Saobraćaj

MUP: Za mesec dana 4.500 prekršaja u zonama škola 2

Foto: Facebook: Министарство унутрашњих послова Републике Србије

13. 9. 2023. / 20.07

MUP: Za mesec dana 4.500 prekršaja u zonama škola

Zbog vozača koji ne poštuju propise saobraćajna policija nastaviće sa pojačanim prisustvom i merama kontrole u zonama osnovnih i srednjih škola

U poslednjih mesec dana u akciji "Škola“ koju sprovodi Ministarstvo unutrašnjih poslova u cilju očuvanja bezbednosti dece u saobraćaju, otkriveno je gotovo 4.500 saobraćajnih prekršaja, saopštilo je Ministarstvo na društvenim mrežama.

Podaci za septembar pokazuju da najčešći prekršaji uključuju prekoračenje brzine u blizini škole – ukupno 1.921 vozač je kažnjen zbog ovog prekršaja. Takođe, 361 vozač kažnjen je zbog nepropisnog parkiranja, a 278 vozača jer su koristili mobilni telefon tokom vožnje.

Pored toga, 61 vozač je isključen iz saobraćaja zbog upravljanja vozilom pod dejstvom alkohola, a šestoro zbog upravljanja vozilom pod dejstvom psihoaktivnih supstanci.

Pomoćnik načelnika Uprave saobraćajne policije Zlatko Belencan povodom ove situacije izjavio je da će saobraćajna policija do kraja septembra nastaviti sa merama kontrole i pojačanim prisustvom oko škola, prenosi Politika.

Jedna od mera biće "Zajedno i bezbedno kroz detinjstvo“ koju će policijski službenici zajedno sa Ministarstvom prosvete i Agencijom za bezbednost saobraćaja početi da sprovode od sledeće nedelje.

"Policijski službenici će držati nastavu prvom i drugom razredu u prvom polugodištu, a u drugom polugodištu trećem i četvrtom razredu nastavu iz oblasti bezbednosti saobraćaja”, kaže Belencan.

Trenutno stanje bezbednosti saobraćaja na teritoriji Republike Srbije je, prema njegovim rečima, znatno povoljnije.

"Smanjen je broj saobraćajnih nezgoda, zatim 66 lica je manje poginulo u odnosu na period 2019. godine i 2023. godine. Ne smemo zanemariti činjenicu da je 2.200 lica manje povređeno u saobraćajnim nezgodama upravo posmatrano u tom periodu”, rekao je Belencan.

A.E/Politika

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu