Vesti

MUP: Lažu da je policija vršila nasilje nad demonstrantima 2

Novi Sad: Protest protiv GUP-a

Foto: Nenad Mihajlović/Tanjug

22. 7. 2022. / 11.46

MUP: Lažu da je policija vršila nasilje nad demonstrantima

"Zahvaljujući profesionalnom i efikasnom radu pripadnika policije nasilna grupa demonstranata koju su činili i politički aktivisti, sprečena je da sruši zaštitnu ogradu, upadne na sednicu Skupštine grada Novog Sada i izazove haos i nerede", stoji u saopštenju MUP-a

Laž je da su u četvrtak u Novom Sadu "pripadnici policije vršili nasilje nad demonstrantima", saopštilo je danas Ministarstvo unutrašnjih poslova, ocenivši da je među demonstrantima "najmanje bilo Novosađana, a najviše iz Beograda, Požege i drugih gradova".

"Svi ti lažni navodi o srpskoj policiji koji dolaze od strane određenih medija, političara i nevladinih organizacija, imaju jedino za cilj da naruše ugled naših pripadnika i naše institucije", navodi u saopštenju MUP-a.

I dalje: "Zahvaljujući profesionalnom i efikasnom radu pripadnika policije nasilna grupa demonstranata koju su činili i politički aktivisti, sprečena je da sruši zaštitnu ogradu, upadne na sednicu Skupštine grada Novog Sada i izazove haos i nerede".

I još dalje: "I pored toga što su demonstranti iskazivali nasilje prema pripadnicima policije, tako što su ih gađali kamenicama, flašama, udarali ih raznim predmetima, polivali ih zelenom farbom i upućivali najpogrdnije psovke, pripadnici policije su sačuvali stabilan javni red i mir".

Policija će, poručuje Ministarstvo, "uprkos brojnim napadima i brojnim lažima izrečenim na njihov rad, počevši od one laži da nehumano postupa prema migrantima, pa sve do ove najnovije da je vršila nasilje nad demonstrantima, nastaviti da svoj posao radi odgovorno, efikasno, savesno, u skladu sa zakonom, da čuva javni red i mir i da štiti građane i poredak".

Policija je bila blaga

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je izjavio ispred Skupštine nije bilo privatno obezbeđenje, već skupštinsko obezbeđenje angažovano zakonom, da štiti tu objekat od "nasilnog upada“, i dodao da je reakcija policije bila "blaga“, prenosi N1.

"Policija je bila toliko blaga i toliko vodila računa da nikoga ne povredi i samo jasnom merom odvravćanja upozori sve da nasilje i divljaštvo koje su već preduzimali neće biti dozvoljeno, ništa više“, rekao je Vučić.

On je upitao i "šta očekujete od policije“, objašnjavajući da je to "organ koji pre svega predstavlja monopol fizičke prinude u rukama države“.

"I tu je da zaštiti svakoga. Da one građane koji su predstavnici mnogo većeg broja od onih koji su bili ispred (skupštine) zaštiti od njihovog nasilja i obrnuto“.

M.N./FoNet

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu