Beograd

Moramo: Kupovina vremena za dodatnu burazersku rasprodaju Beograda 2

Šta dalje: Dobrica Veselinović na završnoj konvenciji Moramo pred beogradske izbore 3. aprila

Foto: Jadranka Ilić/Tanjug

19. 4. 2022. / 11.55

Moramo: Kupovina vremena za dodatnu burazersku rasprodaju Beograda

Koalicija Moramo upozorava da SNS uspostavljanjem privremene vlasti u Beogradu do ponavljanja izbora kupuje vreme za novu privatizaciju u korist „svojih“ firmi i prikravanje tragova za silne kriminalne radnje koje su počinili u glavnom gradu

Piše: M.N.
Pokret Ekološki ustanak u ime koalcije Moramo saopštio je danas da je Srpska napredna stranka (SNS) "krađom glasova i birokratskom manipulacijom, protivno volji Beograđana, obezbedila još šest do osam meseci upravljanja gradom, što je pokret ocenio kao nedopustivo "gaženje glasova građana" i dodatno urušava veru u demokratiju i slobodan izbor.

Oni navode da kupljenim vremenom vlast pokušava da do sledećih ponovljenih izbora sprovede dva glavna zadatka: "totalnu rasprodaju Beograda", odnosno da svaki profitabilni javni prostor privatizuje i prebaci u privatno vlasništvo "svojih, tj. burazerskih tajnih firmi", kao i da "ispegla papire i zaturi tragove tako da će biti mnogo teže ujuriti ih za kriminalne radnje i enormnu pljačku i divlju gradnju po Beogradu".

U Mramo ističu da su nakon privatizacije čitave obalu Save – od Sajma do Pančevačkog mosta – sledeći na redu za izgradnju "divljih i hipertrofisanih naselja" Makiško polje, bivši IMT u bloku 64, Nacionalni stadion, Marina Dorćol, sportski centar "Gale Muškatirović" (25. maj), Košutnjak, čitav kvart Manježa, novo naselje na Medakoviću, urbanizacija Ade Ciganlije, Beogradski sajam i druge lokacije.

"Plan je da do decembra uđu u izgradnju ovih megalomasnkih projekata za koji ne postoji nikakva studija izodljivosti i potrebe", naglašavaju iz koalicije Moramo i poručuju da to neće dozvoliti, te da predstoji još jedna godina "vaninstitucionalne borbe za očuvanje Beograda".

M.N./FoNet

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu