Kriza na Kosovu

Miroslav Lajčak: Ko odbije predlog, smanjiće mu se evropska podrška 2

Namere da se zaustavi ciklus kriza: Miroslav Lajčak

Foto: Miloš Milivojević/Tanjug

25. 1. 2023. / 22.30

Miroslav Lajčak: Ko odbije predlog, smanjiće mu se evropska podrška

Zaista verujemo da je ovo najbolji mogući predlog i po tome šta će doneti, kakve će biti posledice postizanja dogovora i šta možemo očekivati ako se ne postigne dogovor, rekao je večeras specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Kosova i Srbije. Plan sadrži 11 tačaka, a verzije objavljene u medijima su izmišljotine

Strana koja bude odbila evropski predlog biće suočena sa smanjenjem podrške, upozorio je večeras u Prištini Miroslav Lajčak specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Kosova i Srbije.

Lajčak je, u intervjuu za Kljan TV, upitan šta se dešava ako jedna strana odbije predlog, rekao da će tada međunarodna zajednica smanjiti podršku toj strani, a povećati je drugoj, javlja Kosovo onlajna, pozivajući se na prištinski portal Reporteri.net.

"Tada međunarodna zajednica mora da odgovori na odgovarajući način i podržaće jednu stranu više ili će smanjiti podršku drugoj strani“, objasnio je Lajčak u emisiji “Rubikon” televizije Kljan Kosova.

On je naglasio da je proces dijaloga suštinska misija međunarodne zajednice.

"Misija od prošlog petka je bila zaista teška, SAD, EU i tri zemlje ne bi došle ovamo uzalud“, rekao je Lajčak.

Dodao je da će, kada obe strane budu kazale da su spremne da prihvate evropski predlog, okupiti na zajedničkom sastanku.

"Ove razgovore vodimo odvojeno sa stranama, ali kada ih okupimo, naravno da očekujemo da prihvate plan, potpišu ga i naravno – sprovedu”, poručio je Lajčak.

On je, kako prenose prištinski mediji, naveo dodatne detalje o evropskom predlogu za normalizaciju odnosa između Kosova i Srbije.

Lajčak je rekao da taj predlog sadrži ukupno 11 tačaka, dok su verzije predloga objavljene u medijima "izmišljotine".

On je naglasio da su komentari Kosova i Srbije na predlog uzeti u obzir i uključeni u plan, ali je dodao da se filozofija predloga neće menjati jer polazi od najboljeg razumevanja kako doći do normalizacije.

"Najbolji način da se taj plan nazove je predlog za normalizaciju odnosa između Kosova i Srbije. Predstavio sam plan u septembru i onda smo prvo razgovarali sa premijerom Kurtijem , a onda sam u decembru predstavio ažurirani plan sa nekim komentarima koje smo dobili od Vlade Kosova. Prošle nedelje smo imali prvu suštinsku diskusiju u vezi sa planom", rekao je Lajčak.

"Imali smo veoma ozbiljnu diskusiju zašto je ovaj predlog dobar. Zaista verujemo da je to najbolji mogući predlog i po tome šta će doneti, kakve će biti posledice postizanja dogovora i šta možemo očekivati ako se ne postigne dogovor“, rekao je on.

Lajčak je naglasio namere da se zaustavi ciklus kriza kako bi "svi mogli da se fokusiraju na normalizaciju“.

S.Ć./FoNet

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

 

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu