U novom broju

Minja Nikolić, narodna poslanica: Molitva nije pomogla 2

Žena sa barikada: Minja Nikolić

Foto: Marija Janković

28. 7. 2022. / 1.28

Minja Nikolić, narodna poslanica: Molitva nije pomogla

„Lavina je krenula sa Stare planine. Onda su i drugi ljudi shvatili da samo udruživanjem i borbom može da se spase ono što narodu pripada“, kaže prvakinja u pevanju, pletenju, pripremanju narodne kuhinje, aktivistkinja za prava žena i očuvanje životne sredine koja se spletom životnih okolnosti zatekla u skupštinskoj klupi

Gotovo četiri meseca otkako su 3. aprila održani parlamentarni izbori, 250 narodnih poslanika će konačno sesti u poslaničke klupe. U poređenju sa prethodnim jednoumnim sazivom, ovaj novi biće šarolik. U njemu će se naći i zeleno-leva koalicija Moramo koju će predstavljati 13 poslanica i poslanika. Među njima je i “žena sa barikada” – Minja Nikolić, iz sela Temska kod Pirota.

U svojoj trošnoj kući na brdu iznad sela koju je izgradio njen deda i iz koje pogled puca na reku Temšticu i sve do Stare planine, Minja kaže da se ne priprema previše za konstitutivnu sednicu, da se čula samo sa Aleksandrom Jovanovićem Ćutom i da planira da po dogovoru dođe u Beograd kada sednica bude zakazana.

“Živim najnormalnije, kao i ranije. Mada, stvarno mi nikada nije na pamet padalo da ću nekada postati narodna poslanica”, smeje se Minja. Tople julske dane provodi u svom selu, koje voli najviše, a od vrućina se čuva na lokalnom vrelu uz domaći sladoled od divljeg voća.

Rođena u Pirotu, život je provela u Temskoj na obroncima Stare planine. Minja ima 68 godina. Završila je srednju muzičku školu, svira harmoniku i klavir. Seosku sredinu oduvek voli više nego gradsku. U Temskoj je bila trinaesti, najmlađi član mnogobrojne porodice. Kaže da su porodice tada bile pune dece koja su odrastala pored reke. Kratko objašnjava: “Imala sam bogato detinjstvo.”

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu