Vesti

Milorad Dodik u Moskvi: Lepe želje Vladimira Putina 2

Planovi za produbljivanje saradnje: Milorad Dodik i Vladimir Putin

Foto: Gavriil Grigorov/TASS Host Photo Agency Pool via AP

20. 9. 2022. / 19.28

Milorad Dodik u Moskvi: Lepe želje Vladimira Putina

Očekuje se plodna saradnja između Republike Srpske i Rusije, razvijanje međusobnih odnosa, samo da patritotske snage u RS jačaju, a Milorad Dodik pobedi na predsedničkim izbrima što mu Vladimir Putin od srca želi

Predsednik Rusije Vladimir Putin rekao je članu Predsedništva Bosne i Hercegovine Miloradu Dodiku na sastanku u Moskvi da se nada da će patriotske snage u Republici Srpskoj jačati i poželeo mu uspeh na izborima.

"Imate izbore i želim vam uspeh, nadam se da će tako biti na osnovu rezultata glasanja, nadam se da će snage patriota jačati, što će nam dalje omogućiti da razvijamo plodnu saradnju", rekao je Putin, a navodi se na sajtu Kremlja.

Dodik je predsedniku Rusije preneo pozdrave naroda i zahvalnost Republike Srpske na pažnji i podršci koju Rusija pruža Republici Srpskoj na multilateralnom nivou, pre svega u Savetu bezbednosti UN. Dodao je da ruska opredeljenost za očuvanje Dejtonskog sporazuma čuva Bosnu i Hercegovinu.

"Imamo izbore na kojim sam se kandidovao za predsednika Repubike Srpske i sve ankete govore da tu neće biti problema. Nadamo se dobrom rezultatu", kazao je Dodik.

Rekao je i da da je pre nekoliko dana obezbeđeno da fudbalska reprezentacija BiH igra utakmicu sa Rusijom i da se nada da će se to dogoditi 19. novembra, iako jedan deo BiH to ne želi. Putin je uzvratio da sport treba da objedinjuje ljude, a ne da ih deli i da se nada da će utakmica biti odigrana.

Pa je još jednom istakao: "Poznajemo vas kao prijatelja naše zemlje, drago mi je što vas vidim i što imam priliku da sa vama razgovaram o situaciji u regionu i o našim bilateralnim odnosima".

Pod američkim i britanskim sankcijama

Nakon Sjedinjenih Američkih Drava i Velika Britanija je srpskog člana Predsedništva Bosne i Hercegovine i lidera SNSD-a Milorada Dodika još uaprilu stavila na režim sankcija.

Vlada Velike Britanije je tada saopštila da je sankcionisala Dodika, ali i predsednicu Republike Srpske Željku Cvijanović, zbog "pokušaja potkopavanja legitimiteta i funkcionalnosti Bosne i Hercegovine“. Sankcije uključuju zabranu putovanja u Veliku Britaniju i zamrzavanje imovine u toj državi.

Kao i kada su SAD uvele sankcije protiv njega, i ovog puta je Dodik reagovao prkosno i podrugljivo. Nazvao ih je "smešnim“, rekao da ga "zabole“ i da "Velika Britanija nikada nije imala dobre namere prema Srbima i Republici Srpskoj“, te da  nema nikakvu imovinu u Velikoj Britaniji  i da tamo nije bio deset godina.

I Evropska unija razmatra uvođenje personalnih sankcija Miloradu Dodiku.

J.H./FoNet

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu