Rat u Ukrajini

Međunarodni sud za ratne zločine: Putin odgovoran za prisilnu deportaciju dece 2

Predsednik i vrhovni komandant Ruske Federacije: Vladimir Putin

Foto: AP

17. 3. 2023. / 18.25

Međunarodni sud za ratne zločine: Putin odgovoran za prisilnu deportaciju dece

Međunarodni sud za ratne zločine u Hagu izdao je danas nalog za hapšenje predsednika Rusije Vladimira Putina zbog navodnog ratnog zločina protivpravne deportacije stanovništva, a pre svega dece, iz Ukrajine u Rusku Federaciju

Međunarodni sud za ratne zločine u Hagu saopštio je da je predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin "navodno odgovoran za ratni zločin protivpravne deportacije stanovništva (dece) i protivpravnog preseljenja stanovništva (dece) iz okupiranih područja Ukrajine u Rusku Federaciju".

Nalog za hapšenje izdat je i za komesarku za prava deteta u Kancelariji predsednika Rusije Mariju Lvovu-Belovu. Sumnja se da je i ona odgovorna za ratni zločin protivpravne deportacije stanovništva (dece) i protivpravnog preseljenja stanovništva (deca) iz okupiranih područja Ukrajine u Rusiju.

"Pretpretresno veće smatralo je, na osnovu zahteva tužilaštva od 22. februara 2023, da postoje razumni razlozi za verovanje da svaki osumnjičeni snosi odgovornost za ratni zločin protivpravne deportacije stanovništva i protivpravnog preseljenja stanovništva iz okupiranih područja Ukrajine u Rusiju, na štetu ukrajinske dece", navodi se u saopštenju.

Ništavne odluke

Sve odluke Međunarodnog krivičnog suda za Rusiju su ništavne, izjavila je danas portparolka Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova, a prenosi Sputnjik.

Odluke tog sudao kojekakvom hapšenju, rekla je Zaharova, nemaju nikakvu pravnu težinu za Rusiju.

A predsednik Srbije Aleksandar Vučić je tokom posete Sremskom okrugu vest o nalogu za privođenje Putina komentarisao: "Ode svet, samo da mi ne idemo za njim“, te da "sada vidi da se mnogo toga kompikuje“, a mi samo "da izbegnemo da dosta toga bude po našoj glavi“.

J.H./FoNet

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu