Politika

Marinika Tepić: Tabloidima žele da zamene Anketni odbor 2

Foto: Fonet

24. 7. 2023. / 14.21

Marinika Tepić: Tabloidima žele da zamene Anketni odbor

Šefica poslaničke grupe Ujedinjeni u Skupštini Srbije smatra da "vlast želi da sakrije sopstvene greške i da mi imamo obavezu da se borimo da se promene i sistem i zakoni da bismo svi bili bezbedni. Roditelji su prioritet, ali ponavljam zloupotrebom njihove molbe suspendovan je rad Anketnog odbora"

"Za danas je bila je zakazana sednica Anketnog odbora, a pošto Vladimir Orlić, ni bilo ko drugi nema ovlašćenja da ga ukine, došli smo ovde i nećemo ići protiv volje roditelja ubijene dece, iako mislimo da je kod njih stvorena konfuzija povodom toga šta u stvari radi Anketni odbor", izjavila danas u obraćanju javnosti Marinika Tepić, predsednica Anketnog odbora za utvrđivanje činjenica o masovnim ubistvima u OŠ "Vladislav Ribnikar“ i u Mladenovcu.

"Na današnjoj sednici smo hteli da objasnimo šta bi Anketni odbor tebalo da radi, koji su bili ciljevi, koga smo hteli da zovemo da se utvrde okolnosti i politička odgovornost, koja je dovela do tragedije. Želeli smo da donesemo preporuke za celo društvo kako da se ovakve tragedije više ne ponove, kako da deca bezbedno krenu u školu, kako zaustaviti nasilje koje nagriza društvo, kako da u medijskoj sferi prestane da se pravi kult ubice, a od a sećanja na ubice ništa."

"Oni  tabloidima žele da zamene Anketni odbor," rekla je Tepić.

Tepić se pita i čega su se uplašili, jer su prethodno svi glasali za, a sada pričaju da je to korišenje tragedije. Neće moći da lažima i uvredama izbegnu pitanja i njihovi kadrovi poput Olivere Zekić iz REM-a.

"Verovatno su se uspaničili kada smo rekli koga ćemo da zovemo, Tužilaštvo, recimo Natašu Dubak,  iz Višeg javnog tužilaštva da kaže zašto ubica iz Maldenovca nije kažnjen pre tri godine, možda bismo izbegli devet ubistava u Mladenovcu. Tražili bismo od Veska Milića, načelnika policijske uprave Beograda da nam objasni ko mu je dao saglasnot da objavi spisak preživele dece koja su bila mete. Želimo da znamo koji mu je tužilac dao saglasnost i koji je interes bio da se taj spisak objavi. Takođe bismo pitali i Viši sud kako je moguće da 2015. oni ne pošalju Kristijana Golubovića u zatvor jer je bio osuđen za trgovinu drogom, jer je morao da ide u rijaliti," rekla je Marinika Tepić.

Ona smatra da "vlast želi da sakrije sopstvene greške i da mi imamo obavezu da se borimo da se  promene i sistem i zakoni da bismo svi bili bezbedni. Roditelji su prioritet, ali ponavljam zloupotrebom njihove molbe suspendovan je rad Anketnog odbora.

"Da zaključim, ovo je pokušaj i da se protesti obesmisle, nema sumnje da je to bio pokušaj, međutim upravo zbo toga protesti će biti još jači. Nikada nećemo odustati od Srbije protiv nasilja," rekla je Tepić.

Na pitanje da li bi anketni odbor pozvao i predsednika Aleksandra Vučića, Tepić je rekla da je bilo takvih predloga od pojedinih članova, s tim što bi se odluke donosile na samoj sednici.

"I Aleksadar Vučić, zašto da ne? Verujem da nema šta da krije, pa nek kaže da nema šta da krije“, kazala je Tepić.

Naime, predsednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić 21. jula obustavio je bilo kakvo postupanje i rad Anketnog odbora za utvrđivanje činjenica o masovnim ubistvima u OŠ "Vladislav Ribnikar“ i u Mladenovcu.

Pre toga, punomoćnici porodica nastradalih u Osnovnoj školi Vladislav Ribnikar predali su na više adresa pisanu molbu da se obustavi rad Anketnog odbora Narodne skupštine koji ima za cilj da se utvrde činjenice koje su dovele do dva masovna ubistva početkom maja.

Molba je podneta Narodnoj skupštini, Vladi, presedniku Republike, Vrhovnom tužilaštvu, Visokom savetu tužilaštva, kao i Vrhovnom sudu Srbije.

Robert Kozma je za portal Vremena objasnio da predsednik Skupštine Vladimir Orlić nema pravo da imejlom suspenduje ili ukida Anketni odbor, da je to "bespravan čin, pravno nasilje“.

"To bi bilo kao da Vlada pošalje predlog nekog zakona, da se Orlić potom konsultuje sa poslaničkim grupama Srpske napredne stranke i Socijalističke partije Srbije i da onda taj zakon proglasi usvojenim“, kaže Kozma.

Magda Janjić

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu