Privreda

Malinari se pridružuju protestima poljoprivrednika 2

Foto: Fonet

14. 11. 2023. / 13.18

Malinari se pridružuju protestima poljoprivrednika

Zbog loše situacije u voćarstvu, malinari su poručili da će morati da se pridruže protestima poljoprivrednika

Zbog nezadovoljstva odnosom države prema poljoprivredi i neispunjenih dogovora sa nadležnima iz maja, poljoprivrednici drugi dan protestuju širom zemlje.

Naime, iako ih je Ministarstvo pozvalo na razgovore, uz ocene da je protest politički, poljoprivrednici kažu da će to biti moguće tek nakon ispunjenja zahteva, i to na "njihovom terenu“ ili u Ministarstvu, ali uz prisustvo medija.

Kako je za TV Nova kazao voćar iz Međurečja Sloba Radivojević, zbog loše situacije u voćarstvu, moraće da se pridruže protestima poljoprivrednika.

"Mi podržavamo poljoprivrednike, ja sam uz Udruženja malinara "Golijski zdravi proizvodi“ iz Međurečja i želimo da se pridružimo njima. I mi smo ojađeni od ove države. Malinu koju smo prošle godine davali za 510 dinara, ove godine smo davali od 150 do 240 dinara. Moraćemo da se pridružimo protestima jer smo dovedeni do ruba propasti i najgore je što pola naroda nije naplatilo ni dinar od maline“, podseća Radivojević.

On je pozvao sve malinare na Andrićev venac da izraze nezadovoljstvo, a ako im nadležni ne izađu u susret, da radikalizuju proteste.

U međuvremenu, u različitim delovima Srbije održavaju se protesti, a pojedine saobraćajnice su blokirane.

Poljoprivrednici iz Aradca i okolnih sela sa teritorije grada Zrenjanina i danas su organizovali blokade puta Zrenjanin – Novi Sad u trajanju od po sat vremena. Saobraćaj je obustavljen za kamione i autobuse, dok se putnički saobraćaj odvija starim putem kroz Aradac, piše N1.

Poljoprivrednik Jovan Jovanov, kom je juče blokirana kuća, kaže za N1 da se sada boji i da li će mu majka ostati bez posla, jer, kako je kazao, javili su joj da ne mora da dođe ako se ne oseća dobro.

"Nastavljamo da podržavamo blokade, dali smo svoju reč i radimo na tome da je održimo. Borićemo se za svoja prava. Plašim se za majku jer je godinu i po dana pred penziju. Ipak, ako do otkaza dođe, biće obavešteni mediji. Nadam se da ne nastavljamo zlu krv, već da će se završiti mirnim putem“, poručuje Jovanov.

Takođe, da policija nije htela da skloni automobile koji blokiraju ulaz u njegovu kuću.

Poljoprivrednik Đoka Ćurčić koji je na blokadi Rafinerije nafte u Novom Sadu rekao je da nije tačno da tehnička Vlada kako je rekla ministarka poljoprivrede Jelena Tanaksović ne može da ispuni zahteve i da je potrebna samo volja.

Z.S/Danas/Nova/N1

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu