Pregled nedelje

Lovac na dronove: Hajde da ludujemo 2

Vrhovni komandant: Aleksandar Vučić u inspekciji remontovanih MIG-ova

Foto: Rade Prelić/Tanjug

4. 11. 2022. / 6.47

Lovac na dronove: Hajde da ludujemo

Obaranje drona služi za: pokazivanje mišića u „ratu tablica“, veličanje Vučićevog otpora zapadnim pritiscima, slanje poruke putinofilima da je Srbija zajedno sa Rusijom na meti NATO-a i promovisnje premijera u rezervi dok se drugačije ne naredi

MIG-ovi nisu letjeli zbog dronova, objasnio je Miloš Vučević, ministar vojni i premijer u rezervi. Što je i mogao reći nakon sprdnje po društvenim mrežama – čelična krila naše armije odnijela pobjedu u zračnom dvoboju sa bespilotnom letjelicom bez čijih snimaka više nema ni poštene svadbe.

Zahvaljujući ovom vađenju poslije vijesti o polijetanju MIG-ova, javnost je saznala da i Vojska Srbije, poput Predraga Koluvije na Jovanjici, raspolaže sistemom za obaranje dronova. Koliko je poznato, vlasnik plantaže marihuane nije ga upotrijebio. Vojska u Raškoj jeste i to po direktnom naređenju Aleksandra Vučića.

Obaranje komercijalnog drona čije se ostaci još traže, režim proglašava za odvraćanje od agresije. Čije? Predsjednik Srbije kaže da ćemo se praviti naivni, nalik na čitav svijet spram miniranja ruskog plinovoda. Od ovog mjesta nastupa podgurkivanje i namigivanje: kao što svi znaju da iza diverzije u Baltičkom moru stoje Amerikanci, tako je jasno i da su nad vojnim objektom u Raškoj letjeli Albanci. Što se tu ima dokazivati?

Neka je i tako. Ali čemu onoliko ludovanje zbog "skidanja“ drona? Njihova upotreba nad kasarnama i srodnim objektima strogo je zabranjena. Vojska nema tu što da razmišlja i čeka naredbu "vrhovnog komandanta“ – obara ih rutinski ako ima čime. Zato zaumno odzvanja Vučićeva izjava da je Srbija upozoravala na dronove. Koga, kada i kako – nije objasnio. Pravi se naivan, zar ne?

Naravno, predsjednik Srbije uvijek mora biti u centru pažnje. Teško je i zamisliti da je naredbu o obaranju drona izdao kakav potpukovnik u Raškoj. No, pravo pitanje je što Vučić želi postići ovim dizanjem tenzija.

Kad je riječ o inostranstvu, može dobiti samo samilosni pogled: Srbija je otok okružen članicama NATO-a i tu nikog ne impresionira hvalisanje tenkovima i polovnim MIG-ovima. A ako je htio diskreditirati Aljbina Kurtija,  "vrhovnom komandantu“ bilo bi bolje da je vojna služba izišla sa konkretnim podacima o špijunaži i sličnim nepočinstvima.

Zato je – kao i obično – u pitanju domaći teren. Obaranjem drona pokazuje se čvrst stav u "ratu tablica“, veliča Vučićev beskompromisni otpor  zapadnim pritiscima, šalje poruka putinofilima da je Srbija zajedno sa Rusijom na meti NATO-a i – zaista na posljednjem mjestu – promovira Vučević kao prvi do "vrhovnog“. Sve skupa, dušu dalo za tabloide.

U jeku ove dronomanije, Ana Brnabić se obrela na regionalnom samitu u Berlinu. Možda je neko primijetio, a možda i nije – tek četiri zastave od srpske viorio se barjak Kosova.

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu