Komentar

Lov na Brajana Brkovića: Obračun kod Mosta slobode 2

I ranije bio meta napada: Brajan Brković

foto: Srđan Đurić

19. 2. 2022. / 19.42

Lov na Brajana Brkovića: Obračun kod Mosta slobode

Mrzitelj Srba, rušitelj države, izdajnik, strani plaćenik, ustaša, terorista, ludak, opasnost za bezbednost građana Novog Sada i Srbije, primalac ogromnih deviznih sredstava iz centara moći, itd. Ovo je deo etiketa koje su tabloid “Alo” i novosadski portal “NS uživo” zalepili na aktiviste Omladinske studentske asocijacije. Izborna kampanja u Novom Sadu je i zvanično počela

Čini se da bahata, beskrupulozna i bezobalna naprednjačka propaganda počinje sama sebi da pravi ozbiljnu štetu, ili se bar takav utisak stiče posmatrajući predizborna događanja u Novom Sadu.

Na meti režimskih medija i režimskih analitičara ponovo su se, po ko zna koji put, našli mladi politički aktivista Brajan Brković i njegovi saradnici iz Omladinske studentske asocijacije (OSA) koja je veoma aktivna u pozivanju građana, prevashodno mladih ljudi, da izađu na izbore, kao i u regrutaciji kontrolora izbornog procesa. Napadi na njih uspeli su da ujedine dobar deo Novog Sada, brojne nevladine organizacije, političke partije i pojedince, koji su oštro negodovali, zahtevajući da se haranga protiv političkih neistomišljenika odmah zaustavi. Saopštenja su zajednički pisale i potpisivale i organizacije koje donedavno nije bilo moguće zamisliti skupa.

Brković je i ranije bio meta sličnih napada, ali čini se da je tekst objavljen u tabloidu “Alo” otišao korak dalje: uspeo je da spoji sve nacionalističke i ksenofobne frazetine iz devedesetih i prizemni naprednjački propagandni novogovor.

U tekstu je Brković prikazan kao mrzitelj Srba, rušitelj države, izdajnik, strani plaćenik, ustaša, terorista i ludak, kao opasnost za bezbednost građana Novog Sada i Srbije. U članku se ovaj skromni momak, koji – kao i mnogi njegovi vršnjaci – živi veoma teško, optužuje da prima “ogromna devizna sredstva iz centara moći” za rušenje države. Tekst je koncipiran tako da izazove eksploziju mržnje kod neupućenog čitaoca, da bi ovaj dobio želju da Brkovića nauči pameti ako ga sretne na ulici, a nije isključeno da će oni entuzijastični dobiti želju i da ga potraže.

U pravu su one organizacije koje članak čitaju kao “poziv na linč”.

Ipak, glavni medijski jurišnik na Brkovića, druge aktiviste i novosadsku opoziciju jeste lokalni tabloidni portal “NS uživo” koji svakodnevno lansira raznorazne pamfletske “objavljotine”.

Portal se nalazi pod kontrolom Marka Bosanca Bosketa, jednog od ključnih ljudi u kriminalno-poslovnoj strukturi novosadske vlasti. Njegovo ime se nalazi na brojnim krivičnim prijavama koje se ne procesuiraju, a svojevremeno je bio osuđen na šest meseci zatvora zbog surovog prebijanja jednog mladića. Navodno je sada zadužen za organizaciju naprednjačkih falangi, organizovanje “sendvičara” i “izborni inženjering”. Viđen je u grupi nasilnika koji su pokušali da rasture novosadski ekološki protest u decembru prošle godine. Bosančeve firme dobijaju poslove vredne milione i milione evra od grada, ali i od Elektroprivrede Srbije.

Napadi na aktiviste OSA-e nisu se okončali jezivim medijskim napisima o Brkovićima. Koristeći se metodama razvijenim tridesetih i četrdesetih godina u nacističkoj Nemačkoj, neko je kod novosadskog Mosta slobode ispisao džinovski grafit sa “čuvenom” krilaticom “Srbe na vrbe” i potpisao ju je sa – OSA.

Za “NS uživo”, koji je istraživačkim postupkom prvi otkrio i obznanio grafit, dakako nije bilo sumnje ko stoji iza njega – Brajan Brković, unuk “ustaškog sluge” Jevrema Brkovića. A onda su razni analitičari i stručnjaci za ovaj portal komentarisali grafit, među njima i marketinški stručnjak Nebojša Krstić Krle koji je rekao da “fašizam ponekad obuče građansko odelo”. Kada su aktivisti OSA-e krenuli da prekreče grafit, grupa mladića je fizički nasrnula na njih. Navodno, to su isti mladići koji su ispisali grafit i koji su u decembru kamenovali demonstrante.

Veliki deo Novog Sada zna za jadac i sve teže podnosi niske naprednjačke bedastoće. Objavljena su brojna saopštenja povodom ovog slučaja, društvene mreže su se usijale. U saopštenjima se navodi, između ostalog, da je jedini greh Brkovića i drugih “Osaša” što savršeno dobro razumeju kakve užasne posledice po ovo društvo i njegovu budućnost produkuje režim Aleksandra Vučića i njegovih saradnika, pa se “aktivno, iskreno, strasno, mladalački bore protiv njega”. U objavi koju je potpisao veliki broj novosadskih nevladinih organizacija i aktivističkih grupa, bezmalo svih onih koji nisu pod uticajem režima, poručuje se vlastima i njihovim “operativcima” – Tu smo, čekamo vas!

Uglavnom, zanimljiv je period pred nama, valja se pripremiti.

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu