Crna Gora

Lom na SPC-u: DPS uskraćuje podršku Vladi Dritana Abazovića 2

Tri decenije na vlasti: Milo Đukanović

Foto: AP Photo/Risto Bozovic

10. 7. 2022. / 19.28

Lom na SPC-u: DPS uskraćuje podršku Vladi Dritana Abazovića

Demokratska partija socijalista Mila Đukanovića uskratiće podršku vladi Crne Gore premijera Dritana Abazovića zato što je usvojila Predlog usaglašenog teksta Temeljnog ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom

Funkcioner DPS-a Jevto Eraković izjavio je u nedelju da manjinska Vlada Dritana Abazovića više ne može da računa na njihovu podršku nakon što je u petak usvojila Predlog Temeljnog ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom.

"Vlada Dritana Abazovica nema više našu podršku jer je za DPS prioritet, bio i ostaje, evropska agenda. Bez kalkulacija smo podržali Vladu verujući da nam je Evropska unija zajednički cilj. Sada kada je, nažalost, jasno da nije tako, opet bez kalkulacija nastavljamo da se borimo za isti cilj", napisao je Eraković na Tviteru.

DPS se nakon sednice predsedništva partije kojom je predsedavao  predsednik Crne Gore Milo Đukanović oglasio zvaničnim saopštenjem u kome je izraženo žaljenje "zbog promene političkog kursa Vlade Crne Gore kojom je, suprotno političkom sporazumu o njenom formiranju, Vlada napustila prioritetni zadatak ispunjavanja obaveza iz agende evropskih integracija i ishitreno, neodgovorno i bez konsultacija sa stručnom javnošću ušla u zaključivanje Ugovora sa SPC, čime je nanela neprocjenjivu štetu državnim interesima Crne Gore".

I dalje: takvom promenom prioriteta Vlade propuštena je, kaže se, prilika da se obezbedi snaženje konsenzusa građanske, proevropske politike, a umesto toga, potpuno "bespotrebno i autodestruktivno“ potencirane su stare podele u Crnoj Gori čime je ozbiljno ugrožena iznenadno ukazana šansa da "naša“ Crna Gora, kao država koja već dugo prednjači u procesu pregovora sa EU, u dogledno vreme postane i njena prva sledeća članica.

"Na sednici je konstatovano da je Demokratska partija socijalista, nakon pada 42. Vlade Crne Gore, davanjem manjinske podrške u Skupštini nastojala da obezbedi pretpostavke za dostizanje kvalifikovane većine, čime bi bilo omogućeno imenovanje na ključnim pozicijama u pravosuđu", navodi se u saopštenju.

Naglašava se da sadržina ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvoma "značajno ugrožava državne interese Crne Gore“, te da je to pitanje od najvišeg nacionalnog značaja preko koga nemaju pravo da pređu bez adekvatnog i jasnog političkog odgovora.

"Zbog svega navedenog, Predsedništvo je jednoglasno donelo odluku da uskrati podršku 43. Vladi Crne Gore i ovlastilo Klub poslanika Demokratske partije socijalista da u toku naredne nedelje preduzme adekvatne pravne radnje u Skupštini", navedeno je u saopštenju.

Iz Vlade je u petak zvanično saopšteno da je usvojen Predlog usaglašenog teksta Temeljnog ugovora između Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve. Najavu premijera o eventualnom ponavljanju glasanja iz SDP-a ocenili su pravno neutemeljenom i konstatovali da je što se njih tiče Vlada izgubila podršku u Parlamentu, te da će inicirati skraćenje mandata Skupštini.

Predsednik Opštine Tuzi i lider Albanske alternative Nik Đeljošaj kazao je ranije u nedelju da se koliko god neko bio ljut i nezadovoljan ovom Vladom, njenim rušenjem ruši i evropska budućnost Crne Gore.

M.N./FoNet

 

Litajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu