Ekonomija

Ljubomir Madžar: Mere Vlade nas vode u nestašicu 2

Foto: Tanjug

13. 9. 2023. / 13.54

Ljubomir Madžar: Mere Vlade nas vode u nestašicu

Vlada Crne Gore je u martu ove godine kreirala „antiinflacionu korpu“, a na sličnu strategiju se pre nekoliko dana odlučila i Vlada Srbije. Dogovor u istom pravcu sa trgovinskim lancima postigla je odmah potom i Vlada Hrvatske. Ekonomista Ljubomir Madžar kaže za portal “Vremena” da ovakvo “nasilje nad tržištem” ne može da donese ništa dobro

Nakon što se Vlada Crne Gore odlučila još u martu na kreiranje "antiinflacione korpe”, koja podrzumeva 25 proizvoda i ograničenje njihovih cena, Vlada Srbije je iskoristila ovaj primer za kreiranje akcije "Bolje cene – cene za narod".

Danas im se pridružila Vlada Hrvatske koja je sa predstavnicima trgovačkih lanaca dogovorila da se cene određenih artikala vrate na nivo od kraja prošle godine.

Suprotstaljanje rastu cena, na ovaj način, deluje kao priprema za borbu protiv inflacije. Ekonomista Ljubomir Madžar kaže za portal “Vremena” da, čak i ako se radi o tome, inflacija ne leči i ne sprečava na taj način.

“Preduzimaju se mere fiskalne i monetarne politike. Treba da se štampa manje novca i da se u fiskalnoj sferi rastereti privreda, pa će onda moći dobro da funkcioniše i pri nižim cenama”, kaže Madžar.

Kako kaže, Vlada ne treba da se meša u trgovinske tokove.

Nerazumne mere 

“To je udar na tržište i na njegove zakonitosti. Ovo je primer jedne mere kakva ne treba da se preduzima i od koje sve vlade treba da zaziru. Jer je nemoguće trižištu nametnuti ono što samo tržište svojim spontanim funkcionisanjem generiše, ono samo stvara određenu razvnotežu.

Nasilje nad tržištem nije nikada uspešno i uvek donosi više štete nego koristi. Očekujem da će u dogledno vreme da se pojave nestašice jer takvo nasilno, administrativno smanjenje cena, mora da ih produkuje. Sa ovakvim cenama tražnja je znatno veća od ponude i to nas direktno vodi u nestašice. Ništa dobro se ne može očekivati od te, rekao bih, jako nerazumne mere”, kaže Madžar.

Kako prenosi zagrebački N1, teško je shvatiti kako izgledaju pregovori između predstavnika Vlade i predstavnika trgovačkih lanaca o snižavanju cena s obzirom na to da država, u normalnoj tržišnoj ekonomiji, ne može niti sme određivati što će i koliko koštati. Sve skupa je ocenjeno kao “najobičniji predizborni igrokaz”.

Sanja Zrnić

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu