Intervju

Ljubica Slavković: Javni uvid u plan o prostornom razvoju Beograda je farsa 2

Građani moraju da stanu na put samovolji gradskih čelnika: Ljubica Slavković, Nova planska praksa

Foto: Ivan Zupanc

21. 1. 2022. / 13.38

Ljubica Slavković: Javni uvid u plan o prostornom razvoju Beograda je farsa

“Na delu je zloupotreba regulatornih procesa radi legalizovanja suštinski nelegitimnih odluka. Razvoj i planiranje Beograda kompletno su prepušteni proizvoljnosti donosioca odluka”

U petak 21. januara završava se javni uvid u Plan generalne regulacije (PGR) Beograda, najznačajniji dokument o prostornom razvoju grada. Javni uvid je trajao svega mesec dana, od 20. decembra prošle godine, usred praznika i epidemije, što je civilni sektor ocenio kao farsu i pokušaj da se isključi uticaj javnosti.

Ljubica Slavković, arhitekta, urbanistkinja iz ekspertske organizacije Nova planska praksa, jedne od potpisnica zahteva za odlaganje javnog uvida, kaže za “Vreme” da će Beograd na osnovu novog PGR-a izgledati “proizvoljno” i da je njen “najjači utisak da su razvoj i planiranje Beograda kompletno prepušteni proizvoljnosti donosioca odluka.”

Napominjući da se zakonom obavezujuća procedura u oblasti planiranja, a naročito participacija, sprovode samo pro forma, Slavković o novom PGR kaže: “Ovo što imamo nisu razvoj i planiranje, već zloupotreba regulatornih procesa radi legalizovanja suštinski nelegitimnih odluka.”

Ona objašnjava “da je fokus izmena na objektima javne namene na Novom Beogradu, ali da bi zapravo tek detaljno iščitavanje izuzetno obimne planske dokumentacije, a onda iscprno upoređivanje sa dokumentom koji se menja, pružilo pravi uvid u to na šta se sve utiče”.

“Ukratko – mi ne znamo šta se sve ovim izmenama predlaže! I to je suštinski problem na koji upozoravamo”, kaže Slavković.

S obzirom na složenost ovog planskog dokumenta, njegov značaj i činjenicu da javnosti nije adekvatno predočen, ona ukazuje na odsustvo transparentnosti, stručne utemeljenosti i nepoštovanje zakonom obavezujućeg načela učešća javnosti.

I dalje: “Gradske vlasti nisu iskoristile nijedan od zakonom predviđenih mehanizama da javnosti približe ovaj složeni plan, kao što je, recimo, održavanje javne prezentacije. Na delu je upravo suprotna praksa. Stoga, najvažniji zahtev građana mora biti da se javni uvid ponovi, uz obavezno održavanje javnih prezentacija.”

Povodom aktuelne borbe novobeogradskih blokova protiv nepotrebne gradnje kaže da su se u Novoj planskoj praksi "usijali telefoni“ od mnogobrojnih pitanja građana i poziva u pomoć da im se približi plan i objasne tvrdnje koje gradski čelnici daju za medije.

"To je indikativno. Ukoliko javnost u tolikoj meri ne uspeva da razume dokumentaciju koja je izložena na javni uvid – procedura ne valja“, tvrdi Slavković

Kaže i da su u čitavu ovu zbrku gradski čelnici uneli dodatnu pometnju izjavama za medije koje su neutemeljene i netačne. Pa je tako, usled mnogobrojnih pitanja žitelja savskih blokova, Nova planska praksa secirala izjavu gradskog urbaniste da gradnje u blokovima neće biti – i ukazala da su njegove tvrdnje netačne, jer predloženi plan nosi drugačije činjenice.

“Ukoliko pođemo od toga da gradski urbanista nema nameru da svesno dezinformiše javnost (za šta se i pravno odgovara), jedino objašnjenje bi bilo da ni on, koji je i predsednik Komisije za planove koja vrši stručnu kontrolu plana, nije uspeo da ga savlada. Eto još jednog razloga da se javni uvid ponovi, uz organizovanje javne prezentacije”, kaže Slavković

Nakon procedure javnog uvida sledi javna sednica zakazana za 1. februar u osam ujutru. “Nakon toga je izvesno usvajanje izmena i dopuna, a šta zatim – to bismo i mi voleli da znamo. Možda nove izmene i dopune? Ne znamo, jer smo u potpunosti prepušteni proizvoljnosti gradskih čelnika. I to je problem koji samo građani mogu da reše – svojim interesovanjem i upornošću”, upozorava Slavković.

(Veb sajt Nove planske prakse je www.interaktivniurbanizam.com)

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu