U novom broju

Dolina Jadra: Da li je Rio Tinto zaista otišao 2

Nema odustajanja: Protest protiv Rio Tinta

Foto: Natali Bertrams

24. 2. 2022. / 23.51

Dolina Jadra: Da li je Rio Tinto zaista otišao

Meštani Gornjih Nedeljica i ekološki aktivisti su otkriće "Vremena" dočekali kao trijumf. Nacrt studije Rio Tinta o životnoj sredini do kojeg smo došli ukazuje na brojne hazarde rudnika u dolini Jadra. Na terenu se bitka nastavlja, jer je opšte uverenje da ni vlast ni kompanija nisu digli ruke od ovdašnjeg litijuma

Rio Tinto je konačno potvrdio autentičnost dokumenta do kojeg smo došli, ali za razgovor sa novinarima kažu da nemaju vremena.

"Procena uticaja na životnu sredinu projekta rudnika Jadar, na koju se pozvalo Vreme, je nacrt studije pripremljen kako bi se ispunili regulatorni zahtevi u procesu izrade procene uticaja na životnu sredinu", navedeno je u kompaniji. Dokument je, kažu, razrađen da "pokaže potencijalne udare i mere za njihovo ublažavanje, što je standardna procedura".

U Evropskoj alijansi za baterije – koju su pre pet godina osnovali Evropska komisija, članice EU, industrija i naučnici – kažu da će potražnja za litijumom rapidno rasti narednih godina, uprkos potrazi za alternativnim vrstama baterija.

"Ograničenja u snabdevanju materijalima za baterije mogla bi da ugroze stalni rast industrije baterija u Evropi i stoga moramo da se fokusiramo na ubrzavanje rudarenja, rafiniranja i recikliranja u Evropi", navode u ovoj Alijansi za "Vreme". S obzirom na bogatstvo nalazišta u dolini Jadra, otkazivanje projekta je, kako navode, ozbiljan udarac razvoju "domaćih resursa u Evropi".

 

Pročitajte ceo tekst Ingrid Gerkama i Nemanje Rujevića u nedeljniku "Vreme“ od četvrtka (24. februara)

Pretplatite se na digitalno izdanje

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu